Hopp til hovedinnholdet

kan ikke leve sammen med moren min, har selvmordstanker

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 19år som har opplevd masse i løpet av denne tiden. Jeg og moren min kab ikke leve under samme tak. Jeg er alenedatter men hun støtter bare begge lillebrødrene mine. Hun kaller meg masse rart som jeg ikke kan tåle. Jeg gråter hver natt. Har det ikke bra. Faren min støtter meg men finner ingen løsning til problemet. Jeg er låst inne på rommet. Kommer bare ut når jeg skl spise eller skl på do. Har prøvd selvmord mer enn 4 ganger. Vet ikke hva jeg skal

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er trist å høre hvordan du beskriver å ha det hjemme, og hvor vanskelig du og moren din har det sammen. Du virker fortvilt og sliten over situasjonen nå, og det er bra at du velger å ta kontakt med oss. Man skal ikke trenge å ha det slik som du beskriver hjemme.

Det å være så mye uenig med moren din virker å være en veldig stor belastning for deg. Du kan lese en artikkel om det å krangle mye med sin mor her, der ligger også råd om hvor du kan henvende deg for å få hjelp.

Jeg vet ikke om det er flere enn dere i familien som kjenner til det du forteller. Det er bra å høre at du føler støtte fra faren din, og det hadde kanskje vært enklere å finne løsninger hvis noen flere voksne hadde prøvd å hjelpe. Når man strever med kommunikasjon hjemme er det godt at noen som er vant til å jobbe med slike problemer kan komme med innspill. Dere kan kontakte familievernet, du kan se her hvor ditt nærmeste familievernkontor er. Det er et tilbud der hele familien kan få støtte, og foreldrene dine kan få veiledning på hvordan ivareta deg bedre. 

Det viktigste fremover at at du må gi beskjed til noen om at du har det så vanskelig at du har forsøkt selvmord 4 ganger. Mange unge vegrer seg for å si ifra om slike ting, men vi vet at det er det som hjelper best. Hvis noen vet om hvor alvorlige vansker du har, har du best sjanse for å få riktig oppfølging og støtte. Det finnes hjelp å få, og det er flere måter å gå frem på. 

Vet faren eller moren din om selvmordsforsøkene? Kunne du ha vist en eller begge av foreldrene dine det du har skrevet til oss, slik at de har mulighet til å se alvoret? Du kan få tips til hvordan prate med vanskelige foreldre her.

Du kan for eksempel også gå til fastlegen din og si ifra hva som skjer hjemme og at du har prøvd å ta selvmord. Legen vet hvor i ditt nærmiljø det finnes god hjelp. Du kan eventuelt dra innom helsesøster på skolen din, eller helsestasjon for ungdom. Det er gratis og du trenger ikke bestille time før du går dit.

Selv om det ikke kommer frem i det du skriver: hvis du er bekymret for hvordan de yngre brødrene dine har det hjemme kan du kontakte barnevernet, enten direkte eller ved å ringe alarmtelefonen på 116111, de kan hjelpe deg og der er du anonym. 

Det viktigste er at du ikke er alene med de vonde opplevelsene hjemme og de tunge tankene og følelsene. De fleste som velger å prate med noen kjenner seg lettet og mindre ensomme etterpå. 

Hvis du vil prate med noen anonymt om at du sliter, kan du når som helst på døgnet ringe gratis til hjelpetelefonen på nummer 116 123, du kan lese mer om det her

Ikke gi opp, og husk at det alltid finnes mange bedre løsninger enn selvmord. De tingene som gjør deg fortvilet og lei deg nå kommer til å endre seg. Du har et langt liv med muligheter foran deg. Jeg ønsker deg alt godt og jeg håper inderlig at du finner noen gode støttespillere som kan hjelpe deg gjennom dette du sliter med nå!

Lykke til!

hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du det ikke bra? Slik kan du hjelpe deg selv

jente deppa

Den som ikke har det så bra, kan ofte føle andres gode råd som slitsomme. Som det der med å prate med en voksen. Hvor lett er det egentlig når man har det som værst og ikke engang klarer å fortelle det til sine foreldre? her kommer i alle fall noen tips fra psykologer og andre som vet hva man kan gjøre om man har det trist.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit