Hopp til hovedinnholdet

Bli saksøkt, aldersgrense? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Ei "venninne" av meg har gått rundt og kalt vennen min for laus osv og venninna mi har overhørt ho si det til fleire i klassen vår... Venninna mi har etter detta blitt spurt om detta fra klasse venninner om detta va sant og da e da ikkje. Og etter detta har ho fått kiwi og Ask spørsmål om detta. I går va vi med den veninno som har sagt detta og konfrontert ho om Koffor ho har sagt noko sånt om den andre venninna mi og ho laug oss rett i fjeset, vi såg ho snakke med ei i klassen og vi hørte ka ho sa. Etter detta så har ho snakket med den nøytrale venninna vår og snakket om at ho skulle saksøke oss og få denna historien over på meg og eg har liksom aldring kalt venninna mi laus eller noe sånt til klassen då eg veit at da ikkje e sant. Då e egentlig spørsmålet mitt e da ei aldersgrense for kor gammel du må vere for å saksøke/ bli saksøkt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei,

Det er ingen aldersgrense for når man kan bli saksøkt. Er du under 15 år og blir for eks. tatt for tyveri kan:

  • Butikken anmelder tyveriet til politiet
  • Du blir registrert som anmeldt
  • Du må møte hos politiet sammen med foreldrene/foresatte
  • Barnevernet kan bli kontaktet
  • Skolen kan om nødvendig bli kontaktet.

Er du over 15 år:

  • du kan bli straffet med bøter
  • du blir registrert som straffet person, men i enkelte tilfeller kan du være heldig å bare få påtaleunnlatelse (det vil si at du er skyldig, men får ingen straff denne gangen)

Men, ved en slik situasjon som du beskriver kan du ikke bli saksøkt. Ingen av dere har gjort en kriminell handling! Husk allikevel å vise respekt ovenfor hverandre. Jeg legger ved noen artikler som du burde lese, lykke til! 

Mvh. ungdomsredaksjonen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik er du en god venn!

To kamerater på en benk (colourbox.com)

Det er viktig å lære seg å være en god venn. Ikke bare når vennene dine har det vanskelig og trenger deg litt ekstra mye, men også i hverdagen.

Artikkelen er skrevet av ungdomsjournalist

Les mer

Ikke så gode venner lenger?

Venninner (colourbox.com)

Har bestevennen din begynt på en ny skole? Eller har dere så forskjellige interesser at dere ikke lenger har noe å snakke om? Fortvil ikke. Du kan redde vennskapet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit