Hopp til hovedinnholdet

Jeg bruker altfor mye tid på leksene mine

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 12 år og synes at lekser er helt umulige. Jeg får dem aldri til og de bruker opp all fritida mi. Må jeg virkelig gjøre dem

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss i ung.no! Dette er noe vi hører om svært ofte, og som mange ungdommer synes er vanskelig. Mange synes leksene er "et herk", og føler de bruker altfor mye tid på dem. Dette er helt forståelig dersom man føler at man ikke mestrer leksene i tillegg. Samtidig kan leksene brukes svært bevisst av skolen for å få elevene til å henge med best mulig. Det stilles høye krav til hva elevene skal kunne, og det er ikke alltid man rekker å gjøre alt det nødvendige arbeidet i skoletiden. Da blir det nødvendig med lekser, selv om mange elever nok synes at dette er dumt.

Dersom du synes at leksene er for vanskelige og at du ikke får til å gjøre de riktig, er dette noe du må snakke med lærerne dine om. Da kan du kanskje få tilpasset stoffet så det blir enklere. Dersom du har problemer med å rekke alle leksene kan du kanskje få redusert mengden.

Men vi ser ofte at mange overdriver hvor mye/vanskelig lekse man har. Du sier for eksempel at du aldri får de til, og at de bruker opp all fritida di. Dette kan umulig stemme, for da ville nok både dine og andres foreldre/foresatte reagert tidligere. Vi ser også at det ofte er en sammenheng mellom innstillingen man har til lekser, og hvor vanskelig/tidkrevende man føler at de er. Jo kjipere du synes leksene er, jo lengre tid føler du at du bruker, og jo vanskeligere synes du at de er. Prøv derfor å jobbe med din egen innstilling til leksene, og tenk over om det virkelig er så ille som du gir uttrykk for. 

Så klart kan det hende at leksene dine både er vanskelige og tidkrevende, og da er dette som sagt noe du er nødt til å ta opp med lærerne dine. Be om å få redusert vanskelighetsgraden/mengden, og se om det blir bedre da. For leksene er faktisk/dessverre noe du er nødt til å gjøre! Dersom du ikke gjør dem, blir det både vanskelig å henge med i fagene, og du vil etter hvert få mange anmerkninger og nedsatt ordenskarakter.

Jeg håper dette var til hjelp, og at du tar i mot noen av tipsene ovenfor. Lykke til!

ungdomsskolelæreren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Studieteknikk - Hvordan jobbe med leksene?

Pappa og datter gjør lekser sammen (colourbox.com)

Dårlig med motivasjon for leksene? Tentamen rett rundt hjørnet? Hvordan skal du egentlig få all informasjon og pensum inn i hodet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit