Hopp til hovedinnholdet

Jeg har en venn som alltid er redd for å dra hjem til moren sin.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har en venn som er alltid redd for å dra hjem til moren sin og jeg aner ikke hvordan jeg skal hjelpe henne. For ikke så lenge siden klarte hun å spise noe med narkotika i uten at hun viste det. Hun tok noen få tabletter fra moren som har ADHD. Når moren fant ut av det ringte moren henne, og spurte hvorfor med en veldig sur tone. Hun kalte hun en tyv og at hun lyver. Og skal kanskje ta med henne til politiet. Vi er redde og vet ikke hva vi skal gjøre. Hun ba oss om å ikke si no til noen. Hva skal vi gjøre? Til vanlig er moren kjempe streng over alt, og vennen min er alltid redd for moren. Hun vil egentlig bare flytte eller rømme vekk, og har snakket med barnevernet flere ganger, men moren blir alltid veldig sur på henne for det. Og dagen etter sier hun alltid at hun og moren har snakket sammen og allt er bra igjen, men du ser på henne at det ikke er det. Hilsen to forrvirrede jenter som bare vil det beste for vennen vår.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
Takk for at dere skriver til oss i ung.no
Flott å høre at dere har mye omtanke for venninnen deres. Det er veldig fint og godt å ha gode venner og  jeg tenker hun er veldig heldig som har dere.
 
Det er leit å høre at venninnen deres ikke har det så bra hjemme. Dere sier at hun alltid er redd for å dra hjem til moren sin. Det er alvorlig og jeg synes det er veldig bra at dere ønsker å hjelpe henne. Dere forteller også at hun flere ganger selv har snakket med barnevernet. Det er flott at hun selv kan gjøre noe med hvordan hun har det.
Jeg synes dere absolutt bør støtte henne i å ta kontakt med barnevernet igjen! De kjenner saken siden de har snakket med henne før og det er alltid en fordel.
 
Dersom hun ikke vil snakke med barnevernet aleine kunne dere foreslå at hun snakket med en annen voksen hun kan stole på og som hjelper henne videre. Det kan være kontaktlærer, sosiallærer, helsesøster på skolen eller en annen voksen i familien.
 
Det er viktig at hun får noen voksne å snakke med som kan hjelpe henne. Det er lett å se ting forskjellig som voksen og ungdom. Det er derfor ofte veldig verdifullt å snakke sammen slik at man får ryddet opp i eventuelle misforståelser.

Hun kan også søke råd på et familievernkontor. De veileder barn og foreldre og gi gode tips og råd om hvordan man kan endre ting i familien - hvis noe ikke er bra! Hun kan ringe dit selv og snakke alene først dersom du trenger det.

Håper noe av dette kan hjelpe og legger ved noen artikler som jeg anbefaler dere å lese.

Ønsker dere masse lykke til videre!

 
Hilsen familieterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

- Jeg vil melde fra til barnevernet, men hva skjer da?

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Jeg sliter skikkelig hjemme, og vil ikke bo hjemme lenger. Kan jeg, som ungdom, melde fra til barnevernet selv? Hva skje om jeg gjør det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit