Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke lyst å bo hjemme lengre hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg er ei jente på 14 år som ikke har det så lett hjemme. liksom har d helt ok hjemme, men føler meg bare ikke helt velkommen hjemme. har ikke lyst å bo hjemme lengre hva skal jeg gjøre ? vil ikke dette mer....

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du stiller oss spørsmål!

Det er leit å høre at du har det vanskelig hjemme. Du skriver ikke noe om hva det handler om. Det er ikke uvanlig at det blir vanskelige for ungdom og deres foreldre å snakke sammen etterhvert som ungdom blir eldre. Det kan være puberteten og det kan være at foreldre forventer stadig mer av ungdommen sin. 

Mange foreldre blir reddere etterhvert som barna deres blir eldre og mer selvstendige. De er redde for at barna skal rote seg opp i vanskelige situasjoner som rus eller graviditet. Det er også ofte redde for at barna skal får dårlige karakterer.

Alt dette kan føre til krangling og konflikter. Det kan også være andre forhold som gjør hjemme situasjonen vanskelig, rus, vold og sykdom hos foreldre er noen slike ting.

Det er bare barnevernet som kan flytte barn og og unge ut av foreldrehjemmet. Da måt foreligge alvorlig omsorgssvikt. Dersom dette er tilfellet for deg bør du ta kontakt med barnevernet der du bor eller ringe 116 111.

Dersom familien din trenger hjelp tl å snakke bedre sammen slik at dere kan samarbeide bedre er det hjelp å få på familievernkontoret der dere bor. De er eksperter på å hope familier løse problemer sammen.

Det kan kanskje være godt for deg å snakke med helsesøster eller sosiallærer om hvordan du har det for din egen del.

Håper at dette kan være til nytte for deg! Legger ved noen artikler som kanskje kan hjelpe deg.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit