Hopp til hovedinnholdet

Bor i fosterhjem og alt er et helvete. Er drittlei av å få skylden for alt.

Jente 13 år
 

Spørsmål

livet er et helvete alle som skal plutselig snakke med meg om noe så er det som oftest at det er noe galt. jeg bor i foster hjem og etter at jeg lyttet dit så har alt vært et helvete. søstra mi kaller meg for mange stygge ord som jeg har blitt kalt i 3 år nå og jeg er dritt lei av det og jeg er dritt lei at jeg skal få skylda for alt. jeg klarer ikke å konsentrer meg på skolen fordi alt er et helvete. jeg har ikke gjort lekser på 4 uker nå, jeg har lyst til å jobbe men jeg klarer det ikke. jeg skjønner ikke vitsen med å leve. har bare lyst til å ta meg selv men tørr ikke dette har jeg ikke sagt til noen men jeg føler det er lettere å snakke om det når jeg skriver om det. takk

Besvart 04.11.2018 10:28
 

Svar
Hei jente 13 år!

Takk for at du tar kontakt med oss i ung.no når du har det vanskelig. Vi vil gjerne hjelpe.

Det høres ut som du har opplevd mye vondt. Det er vanskelig å sette ord på det en strever med, men å skrive kan være god hjelp i slike situasjoner. Og det er viktig du får hjelp og støtte nå. Det finnes god hjelp å få og du skal ikke stå alene om dette. Du har ikke noen spørsmål, men jeg har lyst å gi deg noen tips og råd. 

1. Snakk med noen om hvordan du har det.

Å flytte i fosterhjem er en krevende prosess for et barn eller ungdom. En trenger lang tid og mye god omsorg. Det høres ut som søsteren din også strever og at du får mye ansvar. Det er viktig at du forsøker snakke med en voksen. En trenger hjelp til å sortere følelser, sette grenser og ordne opp i konflikter. Fosterforeldrene dine kan hjelpe deg slik at du får hjelp og støtte. Kan du snakke med fosterforeldrene dine eller har du andre voksenpersoner du har tillit til? Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom. Om du synes det er vanskelig å snakke kan du skrive ned noen tanker eller ønsker. Kanskje kan du vise meldinger du har sendt til oss? Du har behov for ekstra kjærlighet og omsorg. Jeg har lagt ved en artikkel om dine rettigheter når du bor i fosterhjem. 

2. Følelser, konsentrasjon og oppmerksomhet.

Når man har mange vonde tanker er det ikke så god plass  til de gode. Det er heller ikke mye plass til ny informasjon. Oppmerksomhet og konsentrasjon er vanskelig og i tillegg til alt annet som er vanskelig blir skolen et strev. Det er mye en kan gjøre selv, men det er viktig å snakke med noen. Skolen kan tilrettelegge slik at du får hjelp og støtte. Du kan også kartlegge litt selv hva du synes er vanskelig. I artikkelen om psykologisk førstehjelp og hjelpehånden kan du lese om verktøy som er nyttig når vi skal rydde i tankekaos. Det krever litt tid og innsats, men en kan bruke det i mange situasjoner videre i livet.

3. Ta vare på deg selv

Med så mye som foregår rundt deg er det viktig å sette av tid til å pleie seg selv. En må ta en runde på hva er det viktigste for deg nå? Hva har du behov for? Hva liker du gjøre? Har du hobbyer eller interesser som er viktig for deg? Gode rutiner for søvn, næringsrik mat og aktivitet er viktig. Noen liker å trene hardt, men andre synes en rolig gåtur er nok. Litt bevegelse og frisk luft er nødvendig for hjernen vår.

Jeg ønsker deg alt godt fremover. Håper du får god hjelp og støtte. Husk du skal ikke klare alt dette alene!  

 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Jeg bor i fosterhjem og trenger noen å snakke med

Jente tenker (colourbox.com)

Det kan være flere grunner til at du bor i fosterhjem. Foreldrene dine kan ha samtykket til plassering i fosterhjem eller fylkesnemnda (en domstol) kan ha bestemt at du skal bo der. Dersom du trenger noen å snakke med når du er i fosterhjemmet, er det flere du kan kontakte.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Rettigheter for deg som bor i fosterhjem

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du har rett til å få vite hvorfor du er i fosterhjem og hvor lenge du skal være der. Det er barnevernstjenesten som har ansvaret for at du får informasjon, selv om det kanskje er fosterforeldrene dine som snakker med deg om dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Selvhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om selvhjelp