Hopp til hovedinnholdet

I det siste har jeg følt meg tjukk. Kan du gi meg noen tips?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg ville snakke om at i det siste har jeg følt meg tjukk. Jeg pleide å spise før, men ble ikke tjukk. Nå som jeg har blitt litt stor, føler jeg meg tjukk. Jeg ser at alle de andre i klassen er veldig tynne. Også kommer jeg og er gørrfeit. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har prøvd å spise sunn mat også. Salat osv, men ingenting virker. Har også trent i noen dager, men ingen resultater. Kan du gi meg noen tips? Føler at jeg er helt ubrukelig og en taper :(

Besvart 23.02.2019 17:24
 

Svar
Hei jente 16 år. 

Det er endel jenter som strever med hvordan kroppen endrer seg i puberteten. Tidligere hadde man en liten jentes kropp, smal og slank. Kroppen skal forandre seg fra å være et barns kropp til å bli en voksens kvinnes kropp. Da må man legge på seg! Man blir lengre, får større bryster, rumpe og lår, og hoftene blir bredere. 

Det er ikke vanlig at man får resultater etter noen dagers trening. En sunn livsstil tar tid å innarbeide. Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Helsesykepleier har en kurve over veksten din fra du ble født og tilrå. Da kan du selv at kurven skal gjøre en sving oppover i puberteten. 

Hvis man sammenligner seg med andre vil man se ulikhetene. Det er arvelig bestemt! Hvis alle var like ville vi vært en gjeng med roboter som hadde nummer i stedet for navn. Folk kommer i mange forskjellige, fantastiske utgaver! Mangfoldet gir oss variasjon, inspirasjon, utfordring, glede og kreativitet. Det å være den man er, med alt man er, både på innsiden og yttersiden er noe av rikdommen med å være menneske.

I stedet for å snakke deg selv ned, skal du begynne å snakke deg selv opp! Se den fine jenta du er! Det å finne ut hvem man er, hva man står for av verdier er også en del av den følelsen man har om seg selv, selvfølelsen. Styrken i oss mennesker ligger ikke i utseende. Utseende er flyktig og foranderlig, mens holdninger, verdier og meninger definere det indre selvet. 
Hvem er du? Hva vil du? Hva mener du om forskjellige ting? Hva gir deg glede? Når man er sitt egentlige jeg bevisst, er stolt av den man er vil det synes på utsiden. Når man møter mennesker som tror på seg selv, er stolt av seg selv og som viser det, går de med rett rygg og møter blikket til de man møter og viser omsorg og vennlighet. Si til deg selv det du ville sagt til en venninne. Vær glad i deg selv! 

Snakk med helsesykepleier!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit