Hopp til hovedinnholdet

Min venn ønsker å ta sitt eget liv. Hva skal jeg gjøre?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei trenger hjelp!!! Jeg vet noe som jeg kunne ønske at jeg ikke viste men person som fortalte meg vil ikke jeg skal fortelle det til noen. Jeg er redd hvis jeg ikke fortelle det nå er det forskjet og anger resten av livet mitt!! Noen jeg kjenner tenker på å drepe seg selv og jeg vet ikke hvordan jeg skal hjelpe!! Please help me!! Burde jeg fortelle det? Hun sa hvis jeg føler stoler hun ikke på meg mere! Please hjelp hun er viktige i livet mitt!!

Besvart 10.05.2019 10:55
 

Svar
Hei

Du høres ut som en veldig god venn. Når man får vite noe så alvorlig som det du har fått er det vikitg at du ikke sitter med dette alene. Som du selv skriver er du redd for at du kommer til å angre på det resten av livet, og det er jeg enig med deg i. 

Hvis man har selvmordstanker eller planlegger å ta sitt eget liv må man få hjelp til det. Du kan ikke sitte alene med bekymringer for din venn. Det er et alt for stort ansvar å ta som venn.

Jeg tenker at det viktigste er at din venn får hjelp. Mange gruer seg til å fortelle til foreldrene hvordan man har det, men de aller fleste foreldre ønsker det beste for barna sine og ønsker at de skal ha det bra. Det er heldigvis hjelp å få, men da må noen voksne få vite om det. 

Mitt råd er at du snakker med din venn. Fortell at denne hemmeligheten kan du ikke sitte alene med. Foreslå at dere sammen kan gå til helsesykepleier på skolen eller en annen voksen som din venn ønsker å snakke med. Helsesykepleier kan hjelpe dere videre slik at din venn får den hjepen hun trenger.

Jeg tenker at det er viktig at du ikke sitter med et slikt ansvar alene. Tenk hvis det skjer noe og du har holdt denne hemmeligheten for deg selv. Hvis din venn ikke vil ha hjelp anbefaler jeg at du forteller at du må gå videre med dette og snakke med en voksen som du stoler på. Det er som sagt et alt for stort ansvar å ha for deg alene. 

Selv om din venn kanskje blir sint i starten, vil de fleste skjønne grunnen til at man gjør det man gjør. 

Vær der som en god venn. Støtt din venn og gjør hyggelige ting sammen. Lytt det hun har å si, men det er også viktig at du ikke blir en terapaut. Din oppgave blir å være en god venn som også sier i fra til voksne hvis det står om liv. 

Håper svaret var til hjelp for deg!

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit