Hopp til hovedinnholdet

Rollekonflikt på jobb: min sjef er også min onkel.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg jobber i hjemmesykepleien og trivest veldig i det. Jeg går på skole i ukedagene og jobber 3. Hver helg, noen ganger oftere fordi andre ansatte har spørt om å skifte vakt. Problemstillingen er: jeg lider av nyresteinsanfall og blir helt slått ut etter et anfall. Natt til lørdag fekk jeg et slikt igjen og måtte ringe meg inn syk. Problemet er at min overodnede er onkelen min, og han blir ekstremt sur når jeg ikke kommer på jobb, fordi han kommer uansett frisk eller syk, noe som ikke er sant... Jeg blir så fortvilet. Jeg prøver alltid så godt jeg bare kan. Jeg ringer med aldri inn syk, men jeg måtte denne gangen. Når jeg ringer han sier han med en sur stemme «når kommer du tilbake da? Hvordan syk er du? Sikker på at du ikke klarer å komme på jobb?» Det er ingen «god bedring» eller om der går bra. Jeg syns det er så vanskelig å ha et familiemedlem som overordnede, men jeg må ha jobben. Hva skal jeg gjøre? Moren og faren min har snakket med han mange ganger pga dette..

Besvart 07.10.2019 11:27
 

Svar
Hei

Ting kan bli litt komplisert når man er i slekt med arbeidsgiveren sin. På talespråk sier vi gjerne at en person som har flere roller, har ulike hatter. Kanskje hjelper det deg å tenke på din onkel som er person med to hatter: en sjefshatt og en onkelhatt.

Når du ringer din arbeidsplass for å si at du er syk, har han en sjefshatt på. Som sjef har han ikke krav på å få vite hva som feiler deg. Du vil da kunne si at du ikke ønsker å svare på det spørsmålet, fordi du ikke har noen plikt å oppgi grunnen for ditt sykefravær til din arbeidsgiver. Når du bruker en egenmelding, er det du som har gjort en vurdering av hvorvidt du er i stand til å jobbe. Når du bruker sykemelding, er det din lege som har gjort denne vurderingen. En sjef kan ikke overprøve vurderingen du eller din lege har gjort. Den eneste en arbeidsgiver kan gjøre når hun/han mener at en ansatt ikke er syk på ordentlig, er å bestride sykemeldingen overfor NAV.

Som sjef kan han spørre om ditt sykefravær er arbeidsrelatert (og dermed noe han kan gjøre noe med i form av tilrettelegging på jobben). Han kan også spørre hvor lenge du regner med å måtte være borte fra jobben på grunn av sykdom, men det er ikke sikkert man alltid vil kunne svare på det spørsmålet.

Kanskje du kan gjøre din onkel oppmerksom på at du også har ulike roller: i jobbsammenheng er du en ansatt på lik linje med dine kolleger, noe som krever en profesjonell tone mellom dere. På fritiden er du en niese som gir rom for en mer familiær tone.

 

Med hilsen svartjenesten i Arbeidstilsynet i samarbeid med ung.no

(Vær oppmerksom på at vårt svar i denne tjenesten kun er veiledende kortinformasjon. Har du flere spørsmål om arbeid kan du også ringe Arbeidstilsynet på tlf: 73 19 97 00)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer på jobb
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer på jobb