Hopp til hovedinnholdet

Har hun ikke taushetsplikt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er jente på 13, og har hatt mye problem med familien min og jeg gikk på bup og der følte jeg meg trygg og kunne få snakket med noen. En dag når jeg og foreldrene mine var på vei ut fra kontoe så såg jeg moren til en i klassen min og hun jobber på bup. Og jeg ble liv redd for at hun skulle si det til sønnen sin at jeg var der så jeg snakket med en dame på bup også sa dama at hun har tauseidsplikkt og at hun ikke kan si det. Også 1 år etter på skjedde det ingen ting men plutselig en dag kom sønnen bort til meg og sa, mamma sa til meg at hun såg deg på bup en dag! Liskom hva faen? Har ikke hun tauseidsplikkt?? Har lyst å anmelde hun. Sønnen var sakt det til alle i klassen og alle erter meg pga jeg går på bup! Og alt er moren til guttens feil. Vil bare få hun sparka

Besvart 09.10.2019 11:16
 

Svar
Hei jente 13 år

Jeg forstår at du er fortvilet og opprørt. 

Du har rett, hun har taushetsplikt i kraft at hun er ansatt på BUP. Alle som jobber ved BUP har taushetsplikt, og skal forholde seg til den. 

Det er veldig uheldig at du blir ertet av de andre i klassen. Det er ikke greit og det må bli en stopp for det nå. Det er viktig at du sier fra til læreren din om dette. Du skal ikke bli ertet fordi du får hjelp av BUP. Vit at du ikke er alene om å få hjelp. BUP hjelper mange barn og unge. Det er virkelig ikke noe å bli ertet for. 

Det er teit og veldig dårlig gjort av denne gutten å fortelle om hva han nå vet. Noen voksne bør snakke med han om dette, og hjelpe han til å forstå at det ikke er greit.

Dersom det er slik at det er moren hans som har sagt til han at hun har sett deg på BUP, så er det brudd på taushetsplikten og en sak som de voksne rundt deg bør ta videre med henne. 

Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine om hva som skjer på skolen. Fortell om hva gutten nå vet og har fortalt til de andre, og at de erter deg. Jeg håper foreldrene dine tar dette på alvor og tar det videre med lærer og gjerne også mammaen til gutten. 

Jeg legger ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Taushetsplikt i skolen

Taushetsplikt i skolen

Mange lurer på dette med taushetsplikt på skolen. Hva er det egentlig, hvem har taushetsplikt, og hva betyr det i din skolehverdag? Her er en oversikt.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Mobbing på skolen - hva kan du gjøre?

Bekymret gutt på skolen (colourbox.com)

Hva gjør du om du eller noen du kjenner blir utsatt for mobbing? Og kan skolen fortelle det til andre hvis du sier ifra?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser