Hopp til hovedinnholdet

Liker å gå i trange skjørt, men vil ikke si det til så mange.

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg liker å gå i kjole skjørt spesielle trange skjørt men vill ikke si det til så mange så hva skal jeg gjøre med det. Og jeg vil bruke bh mere en jeg gjør hvordan kan man gjøre at den ikke syntes under klæra mine

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 13 år

Så fint du tar kontakt!

Du skriver at du liker å gå i skjørt men at du ikke ønsker å si det til så mange. Du skriver ikke noe om hva som er bakgrunnen for at du ønsker å holde dette hemmelig, er det fordi du har opplevd negative tilbakemeldinger på å gå skjørt eller kjoler tidligere?

Det er nemlig like naturlig at gutter kan gå i skjørt og såkalte "jenteklær", selv om det ikke er så vanlig. Det er faktisk nedfelt i menneskerettighetene våre at vi mennesker skal få være oss selv på den måten som kjennes riktig ut for oss!

Det er jo litt rart å tenke på at dersom du hadde vært en jente som ønsket å kle deg i tradisjonelle "gutteklær", så tipper jeg ikke at dette hadde blitt noe tema i det hele tatt. Det er nemlig slik at jenter har større frihet til å kle seg "guttete" enn hva gutter har til å kle seg "jentete". Vi har faktisk et begrep som heter "guttejente" men ikke noe som heter "jentegutt".

Selv om det er de samme reglene som gjelder for å kle seg som en vil, uansett hvilket kjønn man tilfeldigvis har fått tildelt ved fødsel, så henger dessverre ikke samfunnet vårt helt med på dette. Mange mener dessverre at gutter skal gå i en`type klær, mens jenter i en annen. 

Siden normene og "reglene" rundt dette fremdeles er litt gammeldagse trenger vi derfor å få ny kunnskap. Jeg vil derfor anbefale deg å lese en brosjyre som handler litt om temaet, skrevet av Skeiv Ungdom. Den heter "mannen, kvinnen og meg" .Her kan du finne støtte til å være deg selv. Skeiv Ungdom kan også komme og ha undervisning på skolen hvor du går.

Fordi det kan være utfordrende å stå alene i å bryte kjønnsnormer og kjønnsutrykk, vil jeg anbefale deg å ta kontakt med andre som har erfaring med dette. FTPN og Steensveen ressurssenter kan være fine å prate med.

For å skjule BH`en under klærne dine, kan det være lurt å kjøpe en BH som ikke er så kraftig og som har minst mulig "push up" og innlegg. For at den skal bli minst mulig synlig for andre vil jeg anbefale deg å bruke en kraftig skjorte utenpå.

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved en artikkel du kan se på.

Håper dette ga mening, ønsker deg masse lykke til med å ta plass som deg selv!

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet