Hopp til hovedinnholdet

Liker kun jenter, og vil bruke jenteklær, men vil ikke selv være en jente.

Gutt 15 år
 

Spørsmål

I 10. Klasse hadde vi et skoleball, og jeg gikk rundt og var egentlig ganske sjalu på alle jentene... grunnen til det var at de gikk i ballkjole og jeg gikk i dress... Selvom jeg var gutt så hadde jeg lyst til å gå i ballkjole og det viste seg at en av jentene bestemte seg for å gå i dress, alle syntes hun var sykt tøff... For litt siden fikk jeg prøvd en ballkjole, og de jeg prøvde den av syntes jeg var ganske fin i den og at den passet meg. Så jeg tenker tilbake på ballet... hvorfor gikk ikke jeg i ballkjole? Jeg vet nok at jeg hadde blitt mobbet for det men en dress virket ikke riktig for meg... Jeg er egentlig ganske usikker på meg selv... Jeg vil ikke si at jeg er jente, men jeg vil bruke jente klær og jeg liker kun jenter. Jeg vil ikke akkurat si at jeg er transe heller fordi jeg har ikke lyst til å være jente... (tror jeg) Jeg vet egentlig ikke hva jeg skal gjøre men basert på alt jeg har sagt... hva hadde dere tenkt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint du tar kontakt og deler din opplevelse. Du er ikke alene om å lure på dette.

Når det gjelder begrepet kjønn, så deler vi ofte dette inn i ulike deler. Kjønnsidentiteten handler om hvordan vi opplever å være et kjønn, mens kjønnsuttrykket handler om hvordan vi gjør kjønn.

Hvis jeg leser deg riktig, så føler du deg ikke som en jente, bare at du liker å gå i jenteklær. Slik er det for noen av oss og det er ikke så rart, det er nemlig ikke slik at det bare finnes to måter å "gjøre"  kjønn på. Man er ikke nødvendigvis jente eller gutt på bakgrunn av hvilke klær man bruker. 

Det er nemlig like naturlig at gutter kan gå i skjørt og såkalte "jenteklær", selv om det ikke er så vanlig. Det er faktisk nedfelt i menneskerettighetene våre at vi mennesker skal få være oss selv på den måten som kjennes riktig ut for oss!

Likevel er det jo som du selv beskriver, rart å tenke på at jenta på skoleballet ble sett på som tøff siden hun gikk i dress, mens dersom du selv hadde gått i en ballkjole mest sannsynlig ville blitt møtt med en del skepsis. Det er jo litt slik at jenter har større frihet til å kle seg "guttete" enn hva gutter har til å kle seg "jentete". Vi har faktisk et begrep som heter "guttejente" men ikke noe som heter "jentegutt".

Selv om det er de samme reglene som gjelder for å kle seg som en vil, uansett hvilket kjønn man tilfeldigvis har fått tildelt ved fødsel, så henger dessverre ikke samfunnet vårt helt med på dette. Mange mener dessverre at gutter skal gå i en`type klær, mens jenter i en annen. 

Når det kommer til opplevelsen av det å være et kjønn, så handler jo dette om hvilket kjønn man føler at man er "inni" seg. Noen føler her at de kan svinge litt mellom opplevelsen av å være både jente og gutt, andre kan oppleve å være begge deler på samme tid. Noen finner seg her til rette i begrepet genderfluid som på norsk kan oversettes med kjønnsflytende. Denne opplevelsen er ikke så vanlig, men likevel en helt naturlig variasjon av oss mennesker. Vet ikke om dette er en kategori som du kan kjenne deg mere igjen i?

Desverre er det ikke alle som vet om de ulike måtene å "være" og "gjøre"  kjønn på. Normene våre signaliserer ofte at det er noen måter som er mere riktig enn andre, men det er det ikke. Det handler bare om at opplevelsen av å ha / være et kjønn er forskjellig. Noen variasjoner er mere vanlige, andre mere uvanlige. 

Siden jeg bare vet litt om de følelsene som du kjenner på, blir det vanskelig å komme med noen klare tanker om hva du er. Jeg tenker likevel det ville vært lurt av deg å utforske dette temaet videre med noen som har kompetanse på området. Her kan du for eksempel kontakte en sexologisk rådgiver i nærheten av hvor du bor.

Vil også anbefale deg å lese "mannen, kvinnen og meg" som er en brosjyre skrevet av Skeiv Ungdom. Her kan du få noen nye tanker knyttet til dette med kjønn. Kanskje kan du finne den betegnelsen som du opplever passer bedre på deg selv?

Du kan også kontakte Ungdomstelefonen for flere innspill. Legger ved noen artikler du kan se på.

Håper noe av dette ga mening. Fortsett med å være deg selv på den måten som kjennes riktig ut for deg, lykke til med utforskingen!

Hilsen 

Helsesøster og spesialist i sexologisk rådgivning - NACS

 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet