Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter ekstremt med angst og tvangstanker, det er forskjellige ting som kan komme opp men den værste er at jeg skal skifte legning.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Jeg sliter ekstremt med angst og tvangstanker, det er forskjellige ting som kan komme opp men den værste er at jeg skal skifte legning. Jeg har hele livet vært forelsket i gutter, så lenge jeg kan huske. Men nå etter 2 mnd med disse tankene (de bare plustelig poppet opp) har det tatt over livet mitt. Jeg er livredd for at jeg skal være lesbisk og skal måtte leve livet mitt med en kvinne. Jeg har en helt fantastisk kjæreste som jeg bare for 2 mnd siden var så forelsket i at jeg ville gifte meg med han, men nå klarer jeg ikke kjenne på den forelskeses følelsen lenger. Jeg frykter at jeg aldri skal få leve livet mitt med en mann igjen, og at jeg må slå opp med kjæresten min. Jeg blir sjalu når jeg ser par for jeg tenker at jeg får ikke lenger være med menn som jeg vil, fordi tankene mine forteller meg at jeg er lesbisk. Møter jeg lesbiske par får jeg helt angst, nesten som panikkangst og klarer ikke puste ordentlig og får vondt i magen. Jeg skjønner ikke hva som skjer, hvorfor skjer det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det med din frykt for at du skal være lesbisk. Jeg forstår at dette er krevende for deg og at det påvirker relasjonen du har til kjæresten din nå.

Mitt råd til deg er å snakke med noen om frykten din. Det kan være fastlegen  f eks som også kan henvise deg videre til psykolog dersom det er aktuelt.

Noen ganger så forsterker man angsten med å gi næring til tankene. Det kan høres ut som det er noe slikt som skjer med deg. At du nå er i ferd med å bli usikker på deg selv og at du begynner å lure på om det er noe i det tankene dine forteller deg.

Derfor hjelper det å snakke med noen slik at man kan lære seg teknikker til å holde tankene på avstand.

Det høres ut som du er forelsket i kjæresten din og at det er ikke noe som tilsier at du skal miste han og tilbringe livet med en annen kvinne. Det høres ut som det er kun tankene dine som forteller deg dette.

Noen ganger er det også noe underliggende bak en frykt og jeg tror at du vil få hjelp til å sortere i dette sammen med en lege eller psykolog.

Ikke vær redd, forsøk å fortsett å være glad i kjæresten din.

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Håper du får det bedre snart!

God klem til deg.

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kjønnsidentitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kjønnsidentitet