Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Kristelig konfirmasjon eller ikke?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal konfirmere meg neste år. Jeg skal på konfirmasjonsleir neste helg. Men det er bare det at i det siste har jeg tenkt mye på religion og sånt. Jeg er kristen, og jeg ble døpt i kirken, men jeg bare føler at jeg kanskje ikke "vil være" det. Jeg vil heller si at jeg er mer ikke-troende. Men jeg er redd for å si det til foreldrene mine. Jeg føler at mange konfirmerer seg bare fordi alle andre gjør det og ingen tenker særlig mye over det. Men jeg er redd for hva andre vil si hvis jeg bestemmer meg for å ikke konfirmere meg. Plis svar så fort som mulig! Takk!!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Og takk for gode refleksjoner! Du kommer med kloke innspill i forhold til det å ta et valg. Valg som baserer seg på det man selv kan stå for og ikke det alle andre vil. Sånn sett har du jo allerede kommet med deler av svaret! Det er viktig å følge hjertet og å følge overbevisningen man selv har, uavhengig av hva familie eller venner gjør og synes. Det er en del av den identitetsutviklingen som starter, nå som du er på vei inn i ungdomstiden og puberteten. 

I tillegg kan jeg fortelle deg at det i FN's barnekonvensjon står at du har rett til tanke‑, samvittighets- og religionsfrihet. Det betyr at du har rett til å ha en egen tro og et eget livssyn, uavhengig av familiens eller statens. Dette er også lovfestet i barneloven, der det står at du fra fylte 15 år har full frihet til å være medlem eller ikke medlem av de trossamfunn du selv vil, selv om dine foreldre er uenige med deg. Nå når du er 14 år er det ganske nære at denne loven omfatter deg. Og konfirmasjonstiden bør være en god anledning til å få ta et selvstendig valg i forhold til sin tro og tankefrihet.

Jeg syns ikke du trenger å være redd for hva andre vil si om du bestemmer deg for å ikke konfirmere deg. Mange ganger kan det være helt riktig å ombestemme seg! Det er modig å ombestemme seg, det betyr ofte at man har tenkt en sak nøye igjennom og tatt stilling til noe. Jeg tror at de rundt deg både respekterer og ser opp til deg, som tør å gå egne veier og som kan stå for det. Kanskje blir du til inspirasjon for venner som også skal konfirmere seg, som begynner å tenke på hva de egentlig vil? Hva ville du synes om å ha en slik påvirkning på andre? Jeg ville være stolt av det hvis det var meg.

Det finnes ulike måter å feire konfirmasjonsdagen sin på. Borgerlig, kristelig, eller man kan ha en "ungdomsfest" uavhengig av konfirmasjonsseremonien i forkant. Man kan også la det hele være. Det viktigste tenker jeg, er at du velger noe du kan stå for, og som føles riktig for deg. Dette tror jeg egentlig at foreldrene dine er enige i, når alt kommer til stykket. Derfor syns jeg at de skal gjøre det de kan for å imøtekomme dine ønsker, selv om det innebærer at de må fire på sine egne krav, og at de må anerkjenne at du vil velge annerledes enn dem. Vis gjerne foreldrene dine svaret mitt her til deg, så kan dere diskutere det og se på artiklene som ligger linket både i og under svaret. Si til foreldrene dine hvorfor du tar det valget du tar, og hva som er viktig for deg. Dette krever nok at du tenker tingene godt igjennom. Det er kanskje et sårt tema for foreldrene dine og, dersom de er kristne og du velger å la være å konfirmere deg kristelig. Men det betyr ikke at det valget du tar er feil for deg. Og det er desto viktigere å få pratet om! Jeg håper foreldrene dine vil lytte til deg. Jeg syns du er modig som tar denne diskusjonen. Lykke til, uansett hva du bestemmer deg for.

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rett til religionsfrihet

Jente (colourbox.com)

Barnekonvensjonen fastslår at land skal respektere barns og unges rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet (Barnekonvensjonen art. 14).

Les mer

Konfirmasjon - hva passer for deg?

konfirmasjon (colourbox.com)

Skal du konfirmere deg? Hva slags konfirmasjon vil du i så fall ha?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg?

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Ung.no gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon