Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Kan foreldrene mine nekte meg å bruke konfirmasjonspengene?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg hadde konfirmasjon for 2 år siden og har hatt alle pengene jeg fikk i gave på en sparekonto som mamma og pappa har ansvar for. Mobilen min har i det siste begynt å bli ganske dårlig og jeg har hatt lyst til å kjøpe en ny, men jeg fikk klar beskjed om at jeg ikke får bruke konfirmasjons pengene mine på ny mobil. Jeg har lest at det står i lovverket at barn over 15 år har rett til å kunne kontrollere pengene sine selv. Er dette sant og hvordan skal jeg få mamma og pappa til å la meg bruke litt av pengene på ny mobil? ( Jeg har flere tusen på min vanlige bankkonto så det er bare snakk om å bruke noen få tusen av konfirmasjonspengene)

Besvart 15.11.2017 15:28
 

Svar
Hei

Foreldre har ansvar for barnas økonomi til de er 18 år, men hvis du har tjent penger selv på egen jobb, har du rett til å disponere disse pengene.

Siden konfirmasjonspengene er penger du har fått og ikke tjent, har nok foreldrene både rett til og ansvar for at de brukes på en fornuftig måte.

Du må nok derfor forhandle med foreldrene dine, dersom du skal få tilgang til penger du ikke selv har tjent.

 

Hilsen Husbanken i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon