Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få det bedre etter å ha blitt skuffet av foreldrene mine?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er bare knust... Jeg hadde konfirmasjonsfest i går, og det var gøy og sånn. God mat, drikke, dessert osv. Jeg er veldig takknemlig for det. Mamma og vennene hennes lagde mat og sånt, men også holdt hun ikke tale for meg... Hun kan ikke norsk så veldig godt, men hun kunne sagt det på språket hennes. Hun sa at hun ikke hadde forberedt seg og at hun ikke ville holde tale for meg. Ikke pappa heller, men han holdt andakt og sånn også sa han litt om meg på en måte. Men han ville ikke fordi han «snakket for mye». Jeg er bare virkelig lei meg. Jeg fikk penger og sånn og jeg er takknemlig for det, men det var liksom et once in a lifetime øyeblikk... Pengerkan man få når som helst ikke sant? Jeg vet ikke om jeg er litt dramaqueen nå.

Besvart 14.06.2019 10:51
 

Svar
Hei jente 15 år!

Det er vondt å oppleve dette og være lei seg. Jeg forstår at du setter pris på det de har gjort samtidig som du er såret. 

  • Kan du snakke med foreldrene dine om dette? Det vil være viktig at du forteller om det du opplever. Si at du selvsagt setter stor pris på det de har ordnet, men at du så gjerne skulle ønske det var en tale. Da forstår de hvordan du tenker og hva du føler. 

Kanskje har foreldrene dine en forklaring som kan være ok å høre. Noen foreldre synes det er vanskelig å holde tale, kanskje er de redd for å bli rørt eller at de skal si noe feil eller ikke klare å gjennomføre dette. 

Da kan det være enklere å lage mat, gi penger eller gjøre noe annet praktisk. Kanskje det er måten foreldrene dine ønsker å vise at de er glad i deg på. 

Noen ganger har vi også forventninger som ikke blir oppfylt. Da blir vi skuffet og såret, det er helt normalt og du trenger ikke å oppleve at du er "drama queen". 

Det kan også hjelpe deg å tenke over det du syntes var fint med konfirmasjonen. Var det noen som overrasket deg, eller noen som gav deg noe du kan glede deg over fremover? Kanskje kom det noe gjester langveis fra. Forsøk å se på den tiden foreldrene dine brukte som en invitering i deg og at de ønsket å gi deg en fin dag. Det kan være godt å tenke på når du opplever deg lei deg.

Husk at det er mange som opplever at foreldrene ikke holder tale. Det sier jeg for at du skal oppleve at du ikke er alene om dette.  

 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfirmasjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfirmasjon