Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å slutte med musikk, men foreldrene mine klikker.

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har nå drevet med musikk siden jeg var 4 år, fra blokkfløyte, til gitar og saxofon. Dette hver tirsdag og torsdag klokken 3 etter skolen. Jeg er nå drit lei, og ønsker å slutte. Problemet er at jeg har veldig strenge og forventningsfulle foreldre. Jeg har prøvd dette før med en annen aktivitet men det endte ikke så veldig bra. Så nå er jeg usikker på hva jeg skal gjøre.. Det er mamma som har organisert alt dette, og det er kun henne som bryr seg om musikk og kultur, personlig liker jeg det ikke og har aldri likt det. Det er ofte slik at når jeg krangler med mamma får hun fullstendig «anfall» og tar ifra meg alt som er teknisk utstyr, TV og er sur på meg i flere dager og situasjonen er veldig anstrengt. Dette har skjedd ofte, til og med foran vennene mine. Jeg har aldri sagt noe om å slutte på musikk og er derfor veldig usikker på om jeg burde si noe eller overleve. Jeg er redd for at hun tar fra meg alt og er sur og skuffet over meg. Lenge. Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg forstår at det er viktig for deg å få muligheten til å slutte med musikk nå fordi du er lei. At du opplever at det er moren din sitt behov mer enn ditt at du driver med musikk.

Kanskje du vil ha glede av at du kan spille når du blir eldre? Men det er viktig at du har det bra nå. Kan du si til moren din at du trenger å snakke med henne om noe som er vanskelig. At du opplever nå at du bare driver med musikk fordi du tenker at hun vil at du skal gjøre det. At du egentlig ønsker å bruke tiden på andre ting? Du trenger ikke si at du aldri mer skal spille, og du kan kalle det en pause. Har du andre fritidsaktiviteter slik at du har noe å gjøre om du slutter med musikk? Eller ønsker du å starte med noe nytt? Spille kan du jo, så det kan du alltid ta opp igjen.

Skriv eventuelt det du tenker på en sms eller en lapp. Skriv gjerne ned reaksjonene du frykter og at du håper at hun kan klare å støtte ditt valg fordi det er viktig for deg. Kanskje du skal gi henne muligheten til å lese og tenke seg om en dag hun er rolig og i godt humør. Prøv å hold deg rolig hvis foreldrene dine blir sinte. Hør på hva dem sier og spør om de vil høre litt på dine meninger etterpå.

Blir dette for vanskelig kan du gjerne snakke med helsesøster eller sosial lærer på skolen. Kanskje du kan få hjelp til å snakke med foreldrene dine? Se også tips i vedlagt artikkel. Lykke til.

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Konfliktløsning
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om konfliktløsning