Hopp til hovedinnholdet

Blir jeg anmeldt for å ha ødelagt en annens mobil?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om man kunne bli anmeldt til politiet for og ha ødelagt andres ting med vilje som f.eks. vis jeg ødelegger en jente/gutts mobil uten at han vet noe eller ikke ser men det er overvåkingskamera overalt kan jeg bli anmeldt og vis jeg blir det hva skjer da må foreldrene mine betale bot eller jeg? Og vis man har en grunn til og ødelegge det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I det tilfellet som du beskriver, kan du risikere å bli anmeldt for skadeverk. Men dersom den som eier telefonen ikke vet at det er deg, er det vel lite sannsynlig at dette vil skje. 

Ettersom du er under den kriminelle lavalder, vil du ikke bli straffet for skadeverket, men du risikerer likevel andre reaksjoner fra politiet. Dette kan du lese mer om i de vedlagte artiklene. 

Dersom du ødelegger en annen persons mobil, vil du bli erstatningsansvarlig. Ettersom du er under 18 år, er det foreldrene dine som vil bli ansvarlige for betaling av erstatningen. 

Uansett hvor gode grunner du mener at du har for å ødelegge en annen persons mobil, syns jeg ikke du skal gjøre det. Dersom dere har en konflikt gående, må det finnes andre måter å gjøre opp på enn å ødelegge hverandres ting. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Kenneth (14) må møte til samtale hos politiet

Bakhodet på en gutt (colourbox.com)

Kenneth skulker en del. Han henger på senteret om kveldene, der det foregår en del nasking. Han blir kalt inn til en samtale hos politiet med mor, hvorfor?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Politi
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om politi