Hopp til hovedinnholdet
Jente 14 år
 

Spørsmål
Hvorfor kan man ikke drikke under man er 18? Alle gjør jo det..
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Loven sier i utgangspunktet ikke noe om at det ulovlig å konsumere alkohol dersom man er under 18 år. I Norge er det forbudt å selge eller overlate alkoholholdig drikk til personer under 18 år. Alkoholholdig drikk med 22 volumprosent alkohol eller mer kan ikke selges eller serveres lovlig til personer under 20 år.

Det finnes dermed ingen lovforbud mot å drikke alkohol før fylte 18 år. De overnevnte bestemmelsene er imidlertid laget for å forsøke å unngå at unge mennesker tar i bruk alkohol. Bestemmelsene finnes i alkoholloven. Denne loven har som formål å begrense skader som bruk av alkohol kan innebære.

Man kan altså i utgangspunktet ikke straffes for å drikke alkohol før 18-årsalder. Det er riktignok visse unntak fra dette, i forhold til drikking på visse serverings- og utesteder, og i forhold til det å drikke alkohol på offentlig plass. Foreldre kan imidlertid, i kraft av foreldreansvaret, nekte barna sine å drikke før de er 18 år.

Politiet kan også før du fyller 18 år sende en bekymringsmelding til barnevernet og/eller kontakte foreldre dine hvis de tar deg i å drikke. Det er også viktig å huske på at den som skaffer deg alkoholen, gjør en ulovlig handling, og kan straffes.

Det er også forbudt å selge eller overlate tobakksvarer til en person under 18 år, men ikke noe ettertrykkelig forbud mot å bruke det. På samme måte som med alkohol kan den som skaffer deg tobakken straffes.

Vennlig hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Anne (16) ble tatt for å drikke på offentlig plass

Jente med ryggen til (colourbox.com)

Blir du tatt for å drikke alkohol i parken, får du bot. I tillegg kan politiet sende bekymringsmelding til barnevernet.

Les om Anne som ble tatt for å drikke i parken, og om Line (14) som slapp unna.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hva er lov?
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hva er lov?


Quiz: Hva vet du om frivillig arbeid?

Kan man jobbe frivillig utenfor Norge?