Hopp til hovedinnholdet

Kan et forelegg hindre meg i å bli brannmann/politi?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg dret meg ut på byen forleden og følgte ikke politiets ordre på å "forlate sentrum til 08.00 dagen etter". Dette endte med glattcelle og forelegg noen tusen kroner. Drømmen min er alltid vært å bli brannmann/politi, er begge disse utelukket nå? Siden det kommer til å stå på utvidet politiattest for alltid.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg forstår det slik at du har fått et "vanlig" forelegg fra politiet, og ikke et forenklet forelegg. Jeg regner også med at denne episoden skjedde etter at du hadde fylt 18 år. Da er det riktig som du sier at lovbruddet kommer til å fremgå av den uttømmende politiattesten, uansett hvor lenge det er siden det skjedde (se politiregisterloven § 41). 

Det kreves "plettfri vandel" både for å bli politi og brannkonstabel. Men selv om lovbruddet vil fremgå av politiattesten din, betyr ikke det nødvendigvis at disse yrkene er fullstendig utelukket. 

politihøgskolens nettside står det blant annet dette om vurdering av "plettfri vandel": I enkelte tilfeller kan søkeren bli kalt inn til opptaksprøver til tross for at han/hun har begått straffbare forhold. I egnethetsvurderingen foretas vurdering av eventuelle opplysninger innhentet fra politiets registre, og eventuell egenrapportering om kontakt med politiet. I vurderingen legges det vekt på om forholdet er bagatellmessig og om det ligger langt tilbake i tid.

Jeg er ikke kjent med om det gjøres en tilsvarende skjønnsmessig vurdering for å bli brannkonstabel, men du kan kontakte brannvesenet der du bor for å finne ut av dette. Du kan lese mer om hvordan man blir brannkonstabel her.

Lykke til!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Politiutdanning - dette kreves av deg

Oiliti (colourbox.com)

Vil du jobbe med etterforskning? Trives du med mennesker og vil bidra til at samfunnet føles trygt? Da er kanskje Politihøgskolen noe for deg.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kriminalitet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kriminalitet