Hopp til hovedinnholdet

Jeg slettet nakenbildet, men gutten vil anmelde...

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fikk en gang et spørsmål på Snapchat av en gutt: kan du sende nudes jeg svarte nei og gutten sendte meg bilde av pikken hans. Jeg screenet bilde og når han sa jeg skulle slette det slettet jeg det. Men venninna mi og jeg viste bilde til to kompiser av han noe som ikke var så smart. Bildet har blitt slettet men han gutten vil anmelde det, jeg lurer bare på hva som kommer til å skje og om politiet kommer til å gjøre noe med dette.

Besvart 17.12.2018 09:50
 

Svar
Hei

Ok, her har det skjedd ting som ikke er helt greit for begge parter.

For det første er det ikke greit å sende nakenbilde til noen som ikke vil ha det. Uønskede nakenbilder er en form for digital blotting, og er ulovlig.

For det andre er det ikke greit å vise eller dele et nakenbilde videre, selv om du fikk bildet uten at du ville ha det. Dette er ulovlig. 

Hvis saken blir anmeldt til politiet så kan politiet etterforske saken selv om du er under den kriminelle lavalderen. Men du kan ikke straffes når du er under 15 år. Hvis saken blir etterforsket vil du kanskje bli innkalt til avhør hos politiet. I mange tilfeller vil politiet invitere ungdom og foreldre inn til en bekymringssamtale hvis ungdommen har gjort noe straffbart.

Kanskje kan det være en ide å snakke med gutten. Når man blir redd og flau er det lett og reagerer med sterke følelser, ikke nødvendigvis fornuft. Derfor kan det hjelpe å møte han og snakke om det på en rolig måte, for å finne en god løsning. Ofte kommer man langt med en unnskyldning. Helst fra begge parter.

Helsesøster, ungdomskontakt, rådgiver eller lignende på deres skole kan hjelpe til i en slik situasjon. Det går også helt fint an å ringe politiet der du bor, for å høre hva de tenker om dette, og hva som er lurt å ikke.

Vi har lagt ved noen artikler om nakenbilder, bekymringssamtale og kriminelle lavalder som du også kan lese. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster og forebyggende politi/Kripos, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du delt nakenbilder av andre?

Gutter sitter i trappa og ser på mobilene sine (colourbox.com)

Har du videresendt et bilde som bare var ment til deg, og skjønt at det ikke var en ok ting å gjøre? Her er noen tips til hvordan du kan rydde opp.

Les mer

Er det straffbart å sende nudes?

Gutt tar bilde av lettkledd jente (colourbox.com)

Noen synes det er spennende å sende naken- og lettkledde bilder. Men hva er egentlig lov å sende? Og er det ok å dele bilder og filmer videre med andre?

Les mer

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om #Ikkegreit
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om #ikkegreit