Hopp til hovedinnholdet

Kan vi klage på politiet og må de oppgi grunn for at pappa blir stoppet?

Jente 20 år
 

Spørsmål

jeg og min familie ikke etnisk norske, men har bodd i norge siden 2001. Vi hadde aldri opplevd rasisme, før nov. 2018. Faren min ble stoppet av politiet, og måtte gi diverse prøver på politistasjonen, og fikk ifratatt førerkortet frem til de fikk svar på disse testene. Når dette skjedde spurte faren min gjentatte ganger om hvorfor han ble tatt inn til disse prøvene. Han fikk da til svar hver gang at «det visste han». Faren min har ingenting på rullebladet sitt. Så fikk vi svar at prøvene var negative og at «saken var henlagt, inntill mer bevis». Men politiet har allikevel klart i å stoppe pappa 2 ganger til med samme prosedyre. Vi ikke vet hvilke rettigheter vi har mot politiet. Vi har forsøkt flere ganger å snakke med de for å finne ut hva som er årsaken til dette men får bare frekkhet tilbake. Hva kan vi gjøre? De oppfører seg som om pappa er en kriminell hver gang, og det er både skummelt&krenkende. Er det vits i å klage? Har de rett i å ikke fortelle oss hvorfor han blir undersøkt?

Besvart 23.03.2019 17:04
 

Svar
Hei

Politiet har ikke lov til å forskjellsbehandle eller diskriminere på bakgrunn av etnisitet eller hudfarge. Hvis dere mener at politiet har gjort en feil, kan dere klage. Da vil dere i det minste få et svar med en begrunnelse. 

politiets nettsider kan du se hvordan dere må gå frem for å klage.

Politiet kan stanse personer ute i offentligheten uten noen tilsynelatende god grunn. Politiet kan da kreve at du oppgir personalia (navn, alder og bosted), uansett om du har gjort noe straffbart eller ikke. Dette kan du lese mer om i politiloven § 10 jf. straffeloven § 162.

Politiet kan også visitere deg uten at de har noen mistanke om at du har gjort noe straffbart. Se mer i politiloven § 7 og § 7a.

De kan også gjennomføre promillekontroll rettet mot tilfeldige sjåfører. Stopper man noen som man mistenker kjører under ruspåvirkning, kan politiet også gjennomføre tester for å avdekke dette. 

Politiets adgang til å ransake en person, krever imidlertid en grunn. Adgang til ransaking reguleres av straffeprosessloven § 195. For å ransake person i etterforskingsøyemed kreves skjellig grunn til mistanke – altså sannsynlighetsovervekt for at personen har begått et lovbrudd.

Pappaen din har rett til å vite hva han mistenkes for å ha gjort hvis politiet inndrar førerkort eller stopper ham og krever tester.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Her er lovene som forbyr rasisme og diskriminering

Rasisme-kort (colourbox.com)

Visste du at Norge har en egen rasismeparagraf? Og at vi også har vår egen diskrimineringslov, som skal sørge for at ingen behandles dårlig på grunn av sin etnisitet, hudfarge eller etniske opprinnelse.

Les mer

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer

- Nekter å gjøre som politiet ber meg om

Politibil (foto: ung.no)

Forrige helg var jeg på byen med noen kamerater. Vi skulle inn på på et utested, men jeg ble nektet av vakta. Både kameratene mine og jeg ble veldig irritert og så hentet vakta politiet. De sa jeg skulle forlate stedet. Vi ble stående å diskutere en stund og alle var ganske sure. Politiet sa jeg ikke fikk slippe inn, men jeg ble med de andre likevel. Så skrev politiet ned navnet mitt og sånt. Får jeg noen straff?

Les mer

Andreas (17) ble stoppet av politiet

Bakhodet til en gutt (colourbox.com)

Du har plikt til å oppgi personalia (navn, alder og bosted) til politiet når de ber om det, uansett om du har gjort noe straffbart eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme