Hopp til hovedinnholdet

Kan man straffes for å ha gått inn på en nedlagt skole?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg og vennene mine har gått inn på en nedlagt skole flere ganger fordi det var åpent osv. Noen av oss er 15 og 14 Politiet driver med den saken, kommer vi til å få et staff eller noen annet?

Besvart 26.03.2019 10:21
 

Svar
Hei

Etter straffeloven § 268 kan man få bot eller fengselsstraff for å skaffe seg adgang til en annens hus eller et annet sted som ikke er fritt tilgjengelig. Det er kanskje denne bestemmelsen saken deres går ut på. 

For de av dere som er under den kriminelle lavalderen, som er 15 år, vil det ikke bli noen straff. For de over 15 år vil det mest sannsynlig bli snakk om en bot eller et alternativ til fengsel. Det svært sjelden at fengselsstraff blir brukt overfor unge lovbrytere, og det er bare i de aller mest alvorlige straffesakene. 

Politiet kan likevel benytte andre tiltak enn straff overfor unge som begår kriminelle handlinger. For eksempel kan de sende bekymringsmelding til barnevernet, eller de kan innkalle barn og foreldre til en bekymringssamtale hos politiet. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Sinna gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

Kenneth (14) må møte til samtale hos politiet

Bakhodet på en gutt (colourbox.com)

Kenneth skulker en del. Han henger på senteret om kveldene, der det foregår en del nasking. Han blir kalt inn til en samtale hos politiet med mor, hvorfor?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Bråk og uro
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om bråk og uro