Kan jeg få listeria av å spise tomat som var i kontakt med en myk paprika?
Jente, 19
Jeg er gravid i 2. trimester. I dag spiste jeg en salat. i salaten hadde jeg blant annet tomater, avokado, agurk osv. Da jeg var ferdig å spise, ser jeg at tomatene har vært oppå en oppskåret, bløt paprika som har vært lagret i romtemperatur i ca 2 døgn. Jeg er nå veldig redd for om tomatene som var anni paprikaen har noen farlige bakterier på seg slik som listeria og at jeg har fått det i meg. Er dette en vanlig smittevei for listeria, og bør jeg være bekymret? Jeg vasket tomatene relativt godt før bruk, men usikker på om jeg fikk bort alt. mvh førstegangsgravid
Svar
Hei!
Jeg kan godt forstå at du er ekstra oppmerksom og lett kan bekymre deg over hva du spiser nå som du er gravid.
Når det gjelder risikoen for listeria eller andre potensielt farlige bakterier i tomatene du har spist, så er denne svært liten. Listeria er sjelden i ferske grønnsaker i Norge, og infeksjon krever som regel høyere mengder bakterier enn det som ville overføres ved kontakt slik du beskriver.
Hvis du mot formodning skulle få influensalignende symptomer de neste 2–4 ukene med feber, hodepine, muskelsmerter, magesmerter, diaré osv. bør du imidlertid kontakte lege og nevne episoden, selv om dette som sagt er svært lite sannsynlig.
Ønsker deg alt godt!
Vennlig hilsen legen, ung.no
Besvart: 22.5.2025
Fikk du svar på det du lurte på?
Spørsmål og svar som ligner
Still oss et spørsmål
Fant du ikke svar på det du lurer på? Da kan du stille oss et eget spørsmål. De fleste får svar innen 1-3 dager.
Still et spørsmål
