Hopp til hovedinnholdet

lurer på om har lov til å gå aktivt inn for å sjekke naboene sine i systemet?  

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har en nabo som er politi. For noen dager siden, så kjørte jeg uten sertifikat,parkerte rett utenfor oss og gikk inn hjemme. Jeg har aldri hatt kontakt med henne og hun har ikke visst mitt navn. Nå når jeg gikk på tur med hunden, så traff jeg på henne og hun sa at hun hadde i ettertid sjekket meg opp i systemet og sett at jeg ikke har lappen. Det vil si at hun har sjekket opp navnet mitt uten noen form uten "grunn" enten før eller etter jeg kjørte. Hun sa jeg var anmeldt. Det jeg lurer på er om hun kan i ettertid anmelde meg, uten "beviser" jeg føler meg overvåket i nabolaget og lurer på om hun har lov til å gå aktivt inn for å sjekke naboene sine i systemet? Anmelde meg i ettertid basert på noe hun sier hun har sett? Tviler på at politiet kan komme langt med denne saken når den kun er basert på noe hun har sett. Eller tar jeg grundig feil? Kommer ihvertfall til å nekte straffeskyld.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Som du også er klar over, har du gjort noe ulovlig når du har kjørt bil uten førerkort. Hvis du blir anmeldt, vil det bli politiets oppgave å etterforske saken for å forsøke å finne ut om du har gjort noe straffbart. I den forbindelse vil naboen, som vitne, kunne få betydning.

Politiet har tilgang til motorvognregisteret og førerkortregisteret, men da bare for å løse sine forvaltningsmessige oppgaver etter vegtrafikkloven, for eksempel ved politikontroller eller i forbindelse med trafikklovbrudd. En ansatt i politiet har ikke lov til å søke i registrene på personer uten grunn. 

Hvis du mener politiet har gjort noe galt i din sak kan du klage på politiet slik.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Kjører bil uten å ha lappen

Bil

Vi skulle hjem fra fest, men han som eide bilen hadde drukket ? og ingen av oss andre hadde lappen. Siden jeg har øvelseskjørt masse tok jeg på meg å kjøre ham og de andre hjem. Hva er straffen for å kjøre uten lappen?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort