Hopp til hovedinnholdet

Jeg ble tatt med narkotika, våpen og for kjøring i ruset tilstand

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på av som skjer når man blir tatt med 0,5 gram hasj, spretkniv og batong mens jeg kjørte bil. Hadde tatt 4 trekk fra en joint som en kompis hadde rullet. Men jeg selv følte at jeg ikke var beruset. Har rent rulleblad, har aldri vært borte i politet før heller. De har beslaget førerkortet mitt å de tok blodprøve av meg. Hva kommer til å skje nå?

Besvart 24.09.2019 19:18
 

Svar
Hei

Det som har skjedd nå er trolig at du er blitt anmeldt for kjøring i ruset tilstand (Vegtrafikkloven § 22) , bruk og besittelse av narkotika (Legemiddelloven § 24) og ulovlig bevæpning på offentlig sted (Straffeloven § 189).

Blodprøvene vil vise din grad av beruselse og du vil trolig bli kalt inn til avhør når politiet har prøvesvarene. Da får du mulighet til å forklare deg og jeg vil anbefale deg å legge "alle kortene på bordet" siden de etter det du skriver har klare bevis for at du har gjort det du er anmeldt for. 

Hva slags straff du vil få er vanskelig å si i og med at du er anmeldt for flere forskjellige forhold. Både bot, samfunnsstraff og betinget/ubetinget fengsel er blant aktuelle straffereaksjoner, hva du får avhenger blant annet av hvor ruset du var. 

Din grad av beruselse er også relevant når det kommer til om førerkortet ditt blir inndratt eller ikke og for hvor lenge. Dersom du har hatt førerkortet i mindre enn to år så mister du førerkortet også ved de laveste verdiene. Dette kan du lese mer om i forskrift om tap av retten til å føre motorvogn § 3-1 og § 3-2.

Jeg legger ved en rekke artikler som du kan vurdere å lese om du ønsker mer informasjon om noe av dette.

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Går med hasj og andre narkotiske stoffer på meg

Hasj (colourbox.com)

Jeg får noen ganger litt hasj av en kompis som takk for at jeg hjelper ham med forskjellige greier. Jeg har jo ikke kjøpt stoffet, og hvis jeg ikke bruker det selv engang: Er det ulovlig å bare gå rundt med det i lomma?

Les mer

- Kjører med promille

Fyllekjøring (colourbox.com)

Jeg var på fest og fikk låne bilen til en kamerat for å kjøre og hente noen andre, siden jeg hadde drukket minst to-tre halvlitere, bare. Hvor strenge straffer er det for å kjøre når man bare er litt brisen?

Les mer

Mista eller fratatt lappen?

Veiskilt i Norge (colourbox.com)

Har du blitt fratatt førerkortet? Her får du en oversikt over hva som er gangen videre nå.

Les mer

- Går med kniv og våpen

Gutt med kniv (colourbox.com)

Jeg blir truet av en gjeng på skolen, og føler meg aldri trygg når jeg går ute på kveldene. Det føles bedre når jeg har en kniv innenfor beltet, men jeg vet jo at det egentlig er ulovlig. Er det ikke slik?

Og - kan jeg eie en karambitkniv?

Les mer

Skal du i avhør hos politiet?

Les om regler og retningslinjer for hvordan politiet skal gjennomføre avhør.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort