Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler at folk behandler oss med ADHD helt andeledes

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg føler at folk behandler oss med ADHD helt andeledes, det er så mange som sier at vi har en sykdom. Jeg er lei av det. Jeg har hørt at vi med ADHD ikke kan jobbe i politi, doktor, brannvesen og flere ting og det synes jeg er veldig uretferdig. Alle med ADHD ADD og de tingene er ikke likke. ADHD er ikke bare ADHD, det finnes så mange forskjellige typer. Noen sliter bare å konsentrere seg lenge, noen sliter med å sitte stille, noen har humøsvingninger, noen er urolige og må rølre på seg hele tiden, noen er veldig hypre hele dagen og på kvellen ligger de helt slappe på sofaen og ikke orker noen ting. Jeg synes det er domt fordi neon har mye enerski og de er gode på andre ting. Alle har u lemper og bare fordi vi hadde lit uflaks så skal vi bli behandlet helt uretferdig. Jeg synes dette ikke er greit i det hele tat :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente!

Takk for at du skriver til oss!

Du føler at dere som ADHD blir behandlet annerledes og jeg skjønner det ikke er noen god følelse.

Mennesker som har ADHD er like forskjellige som ander mennesker og må behandles deretter. Mange med ADHD fungerer helt kjempefine, mens andre trenger litt mer tilrettelegging ,-slik som også "vanlige mennesker" trenger det samme. Men det kan også være utfordrene innenfor forskjellige yrker om du sliter med konsentrasjon og oppmerksomhet. Mitt ønske e at det skal gjøres individuelle observasjoner for å få fram hva den som har ADHD ( og andre tilstander/syksommer) mestrer og klarer og ta utgangspunktet ut fra det. Å si at " du kan ikke jobbe med dette siden du har Adhd", blir helt feil for meg. ALLE har ressurser i seg som kan utnyttes til  "noe stort eller ikke fullt så stort", men da trenger du også oppbakking og forståelse underveis.  Det at noen viser deg tillit, har troen på deg, støtter deg og oppbakker deg, har utrolig mye å si, og det håper jeg også at du har?

Og selv om du har problemer på noen områder som ungdom, vil også situasjonen ofte kunne endre seg i ungdomsårene slik at det du strever med da  kan endre seg. Jeg ønsker for deg at du skal få fram dine styrker og mestringer og at det er noen som ser at du til tross foir at du har ADHD også har veldig mange ressurser og hvordan disse kan utnyttes til det beste for deg! Jeg legger ved et par artikler det kan være nyttig for deg å lese.

Lykke til

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Likestilling / Diskriminering
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om likestilling / diskriminering