Hopp til hovedinnholdet

Hva er den verste formen for rasisme? Hverdagsrasisme i Norge?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hva er den verste formen for rasisme, og kan du beskrive den? Finnes det en type rasisme som finnes i hverdagen, som vi egentlig ikke legger merke til?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!
 
Noen av de verste eksemplene på rasisme vi har sett er Hitlers jødeutryddelse under andre verdenskrig, Apartheid-systemet i Sør Afrika og raseskillet i sørstatene i USA. Denne listen kunne vært lenger, men dette er noen av de mest kjente eksemplene på grov rasisme.
 
Men rasisme har ikke alltid like grusomme konsekvenser. Det er vanlig å snakke om en strukturell rasisme. Dette kalles også ofte hverdagsrasisme. Her snakker vi om de mer dagligdagse tingene som skjer. Det kan være at man ikke kommer inn på utesteder på byen fordi man er mørk i huden, at man må jobbe litt hardere for å få en jobb man er kvalifisert til eller at politiet lettere stopper noen som er mørke i huden enn andre. Denne forskjellsbehandlingen bunner ofte i fordommer vi har mot hverandre, og derfor er det viktig at vi hele tiden jobber med å bryte ned fordommer og bli bevisste på negative forestillinger vi har om ulike grupper.
 
Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme