Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å filme offentlige tjenestemenn og legge det ut på nettet?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurte på om det var lov å filme offentlige tjenestemenn på min egen eiendom, for å så legge det ut på sosiale medier, f.eks. Instagram. Og hvis ikke, er det lov om jeg fjerner eller dekker til ansiktene deres?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Utgangspunktet er at man har lov til å filme offentlige tjenestemenn. Men hvis du ved å filme offentlig tjenestemann hindrer han/henne i å gjøre jobben sin så er det ikke greit.

Hovedregelen er at du ikke har lov til å publisere bilder eller film av noen (verken offentlige tjenestemenn eller andre) på Instagram eller andre sosiale medier hvis ikke den som er på bildet/filmen har sagt ja til det, se åndsverkloven § 45c. Det er noen unntak fra dette, som du kan lese i § 45c. Men du bør være helt sikker på at et av unntakene gjelder før du eventuelt legger ut bilder eller film av noen uten at de har sagt ja til det. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Legger ut bilder av andre uten lov

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Har lagt ut noen bilder på Facebook fra en skoletur vi var på. En av de i klassen vil at jeg skal slette bildene av henne, men jeg skjønner ikke hvorfor. Bildene er ikke noe farlige og viser ikke fest eller noe sånt. Hun sier bare at hun ikke synes hun så noe fin ut. Det er jo mine bilder. Kan hun kreve at jeg skal fjerne dem? Hva skjer om jeg ikke gjør det?

Les mer

Regler for bruk av bilder på internett

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Kan du legge ut bilder av andre på internett uten å spørre dem om tillatelse? Hva er viktig å tenke gjennom før du legger ut bilder på nettet?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd