Hopp til hovedinnholdet

jeg prøvde å selge narkotika, politiet tok meg med 50g hasj

Gutt 15 år
 

Spørsmål

hei igår ble jeg tatt med av sivil i grønland jeg prøvde å selge der, de tok meg med 50g hasj og jeg er 15 hva kan skje videre får jeg fengsel straff?

Besvart 06.03.2018 10:00
 

Svar
Hei

Det er ulike strafferammer for bruk og for salg av hasj. Hvor streng straffen blir vil også avhenge av hvor store mengder det er snakk om, hvorvidt du er tidligere straffedømt eller ikke, samt hvilken alvorlighetsgrad saken har for øvrig.

Bruk av hasj og besittelse av små mengder, ca et par brukerdoser, straffes vanligvis etter Legemiddelloven § 24, og strafferammen lyder på "bøter eller fengsel inntil 6 måneder, eller begge deler" (jf. § 31). Bøter er helt klart det vanligste av de to alternativene.

Salg av hasj straffes vanligvis etter Straffeloven § 231 eller 232, avhengig av hvor alvorlig forholdet vurderes å være. § 231, "Narkotikaovertredelse", har en strafferamme på "bøter eller fengsel inntil 2 år". Hasj på mengden du ble tatt med regnes som vanlig narkotikaovertredelse. Grensen for grov går ved ca 1 kilo.  

Det er mest sannsynlig at du får en bot. Kanskje vil politiet ønske å følge deg opp ut over dette siden du bare er 15 år. Foreldrene dine bli kontaktet og kanskje også barnevernet. Les om bekymringssamtale i den vedlagte artikkelsen. Det er svært sjelden at barn på din alder kommer i fengsel. Det ønsker man å unngå i Norge.

Husk at politiet gjør mye mer enn bare å straffe når unge mennesker begår lovbrudd.

Mange saker kan løses med alternative reaksjonsformer.
Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alternativ straff for ungdom

Politiets forebyggende arbeid

Mange som er tatt for noe tror at politiet bare kan tilby straff. Det stemmer ikke. Å hjelpe ungdom med å ta riktige valg og komme ut av feil miljøer, er viktig forebyggende arbeid for politiet.

Les mer

- Selger hasj og andre narkotiske stoffer

Hasj (colourbox.com)

Hvor lang straff får man for besittelse av litt over en kilo hasj og salg av hundre gram av dette?

Les mer

- Hvordan skal jeg klare å slutte med hasj?

Hasj (colourbox.com)

"Jeg vil, men klarer ikke å slutte med hasj. Jeg tok noen trekk fra en joint da jeg var 12, og så var jeg hekta. Nå er jeg 16 og når jeg ikke får meg noe så får jeg angst".

Les mer

Er det farlig å røyke hasj?

Jente røyker hasj (colourbox.com)

Er det egentlig farlig å røyke hasj? Les om rusen og hvilke konsekvenser cannabisbruk har på kort og lang sikt.

Les mer

Bekymringssamtale

Bekymringssamtalen brukes av politiet som en samtale med ungdom under 18 år som har begått et lovbrudd eller i tilfeller der politiet tror at en person under 15 år har gjort et lovbrudd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler