Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å kjøre med kupélysene på i bilen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Her om dagen etter jeg hadde jeg vært på jobb , og skulle så kjøre hjem. Det var mørkt, og når jeg satte meg inn i bilen skrudde jeg på kupelys for å finne nøklene mine. Jeg ble sp ringt fordi jeg måtte kjappe meg et sted for å hente noen, og uten å tenke noe mer over det kjørte jeg med kupelysene på. Så spørsmålet mitt er ds, er dette ulovlig, og kan jeg bli straffet for dette? Jeg kjørte kanskje i 10 minutter med disse på, og kjørte forbi mange biler, og følte ikke at jeg mistet så mye sikt av dette. Men kan jeg foreksempel bli anmeldt sv andre for å kjøre med kupekys på? Skjønner at det ikke er smart å kjøre med de på, så skal ikke gjøre det igjen, vet det ødelegger nattesynet , men vil heller ikke komme i noen problemer / få bot for noen jeg ikke gjorde med vilje

Besvart 19.03.2019 21:10
 

Svar
Hei

Statens veivesen opplyser generelt om dette når det gjelder innvendig lys i bilen: 

  • Innvendig lys som kan forstyrre føreren er forbudt og farlig
  • Innvendig blinkende lys, effektlys og lignende (neon, lysslynger, spotter eller strobe i alle farger) som er godt synlig utenfor bilen/bussen er ikke tillatt når bilen/bussen kjører

 

Vegtrafikkloven § 3 sier at man skal være aktpågivende og varsom når man ferdes i trafikken. Om det i enkelte tilfeller kan tenkes at lyset i bilen svekker utsyn mot trafikken på en slik måte at det er i strid med vegtrafikkloven § 3, kan det tenkes at man kan bli straffet for det. 

Jeg vil for øvrig tro det er lite sannsynlig at noen andre bilister har anmeldt deg for dette, og i så fall lite sannsynlig at politiet skulle etterforske og straffeforfølge det videre. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Disse lovbruddene gir prikker i førerkortet

Politimotorsykkel (colourbox.com)

Målet med prikkbelastning er å hindre uforsiktig kjøring for å få ned tallet på antall skadde og drepte i trafikken. Her kan du lese hvilke synder som gjør at du kan få prikker på førerkortet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trafikk og førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trafikk og førerkort