Hopp til hovedinnholdet

Lagde en falsk profil, straffbart?

Annet 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har lagd en fake profil av en jente. Jeg har bare snakket med andre personer der, jeg har så dårlig samvittighet for alt dette. Jeg har ikke skrevet noe slemt eller noe om denne personen jeg har latet som at jeg er. Jeg har nå slettet profilen jeg lagde. Jeg bare lurte på om man kunne bli straffet eller noe lignende?

Besvart 22.05.2019 09:45
 

Svar
Hei

Du spør om det er ulovlig å lage en falsk profil.

Først og fremst så er du under den kriminelle lavalderen (15 år). Dette vil si at du ikke vil kunne straffes hvis det hadde vært ulovlig. Jeg vil likevel skrive et svar til deg.

Det er uklart for meg om du lagde en profil i en annens navn, altså latet som du var en annen person som eksisterer, eller om du bare fant på et navn, altså ikke en person som eksistere.

Å lage en profil av en person som ikke eksisterer er nok ikke ulovlig. Men de fleste sider har brukervilkår. Brukervilkår er egne "lover" for internettsiden, f.eks. instagram, eller facebook. Disse sidene ønsker ikke at folk skal ha falske profiler, så du risikerer å bli utestengt hvis det blir oppdaget. Dette kan du risikere til tross for at du ikke blir straffet etter norsk lov. 

Hvis du derimot har laget en falsk profil basert på en annen person, kan det gå under "identitetskrenkelser" i straffeloven § 202. Denne paragrafen sier at det er ulovlig å late som man er en annen person dersom dette er for å påføre den andre et tap eller en ulempe. Det vil det jo lett kunne regnes som dersom du utgir deg for å være denne personen. 

Det er bra du har slettet profilen, for det er ikke greit å late som man er noen andre.

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Den kriminelle lavalder

Ungdom arrester av politiet

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Gode råd om nettvett du bør følge

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Her får du rådene du trenger for å være mest mulig trygg på nettet!

Les mer

Slik sletter du deg fra en nettjeneste

Snapchat Instagram Facebook

Sliter du med å slette deg fra en nettside, eller føler du deg krenket av noe på nett? Få hjelp med sletteguiden til slettmeg.no.

Les mer

- Tar bilder fra en annens blogg

Kopierer bilde

Jeg laget en falsk profil på sukker.no. Jeg tok bilder fra en blogger, og hun fant det ut. Tror hun anmelder det. Hva skjer i såfall?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Internett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om internett