Hopp til hovedinnholdet

Beslag av førerkort

Jente
 

Spørsmål

Hei. Jeg trenger litt juridisk veiledning ift førerkortbeslag. Mistet førerkortet for noen dager tilbake med fartsovertredelse i 119km/t i 80-sone på motorveien. Jeg samtykket til førerkortbeslag, men har ikke erkjent straffeskyld. Begrunnelsen min for å ha kjørt for fort var pga en annen sjåfør på veien som plagde meg og prøvde å få min oppmerksomhet. Jeg senket farten først, men dette hjalp ikke da den andre sjåføren også gjorde det samme. Dermed valgte meg å legge meg i forbikjøringsfeltet og gi gass for å bli kvitt han. Og det endte med at han gjorde det samme og lå parallelt ved siden av meg, så rett inn i bilen min og dette syntes jeg var ubehagelig. Denne sjåføren kjørte mer uforsvarlig enn meg, da han lå i høyre feltet og kjørte i sikksakk foran meg fordi han fikk hindringer i sitt felt. Alt gikk temmelig fort, og politiet hadde målt farten min over 2,5 km. Det var kun jeg som ble stoppet av politiet. Jeg har 2 prikker på førerkortet fra før etter fartsovertredelse forbi en fotoboks i fjor. Og har hatt førerkort i over 3 år. Dermed lurer jeg på om det var riktig av meg å samtykke førerkortbeslag eller ikke? Hva vil skje når jeg ikke har erkjent straffeskyld? Hvor lang tid vil det ta før saken blir behandlet? Burde jeg trekke tilbake samtykket? Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Ved grove brudd på vegtrafikkloven kan en polititjenestemann midlertidig tilbakekalle føreretten og ta førerkortet fra føreren og/eller eieren av bilen, jf vegtrafikkloven § 33 nr 3. Dersom den mistenkte ikke samtykker i det midlertidige tilbakekallet av føreretten og beslaget, må spørsmålet innen 3 uker oversendes tingretten til avgjørelse. Slik du beskriver situasjonen synes jeg du gjorde rett i å samtykke til førerkortbeslag. Det er ingen unnskyldning å kjøre uforsvarlig fordi noen andre kjører uforsvarlig/ mer uforsvarlig enn deg selv. Jeg forstår at du kan ha opplevd det ubehagelig at den andre bilen kjørte opp på siden av deg, men det er heller ingen unnskyldning for at du kunne kjøre uforsvarlig.

 

Det neste som vil skje i saken er at Tingretten avgjør saken i et rettsmøte. Du blir innkalt til møtet, og vil få anledning til å forklare deg. Hvis du har innvendinger mot siktelsen, er det viktig å begrunne hvorfor/hva du mener er feil. I enkelte saker er det vitner, og det er adgang til å føre vitner for retten.

 

Hvis du har flere spørsmål vedrørende din sak anbefaler jeg deg å ta kontakt med politiet.

 

I artikkelen nedenfor kan du lese mer om konsekvensene av å kjøre for fort.

Hilsen

Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mista eller fratatt lappen?

Fart

Har du blitt fratatt førerkortet? Her får du en oversikt over hva som er gangen videre nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Førerkort
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om førerkort