Hopp til hovedinnholdet

Falsk Snapchat konto blir kanskje meldt til politiet - hva gjør vi?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg og ei venninne hadde en falsk Snapchat konto! Så addet vi en gutt for å snakke med han fordi vi ikke tørr det med våre egne. Men nå sa han at brukeren er falsk og om vi ikke sier hvem vi er så skal han rapportere den til politiet. Vi har ikke sanger til han direkte at vi er en annen person så tror ikke vi hat brutt loven men vi er veldig redde for at noe så teit og noe vi nå angrer på kan få store konsekvenser :( hva bør vi gjøre vi blokkerte brukeren hans men kan politiet finne oss?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Å opprette en falsk profil kan rammes av straffelovens § 190a som omhandler identitetstyveri. Da må man ha utgitt seg for å være en annen person i tillegg til at det er endel andre vilkår som skal til for at man skal kunne straffes. Dersom dere ikke har utgitt dere for å være en annen konkret person så er det kanskje ikke straffbart. Dere kan likevel bli anmeldt og da vil politiet vurdere om det dere har gjort oppfyller vilkårene i denne bestemmelsen eller andre. 

Politiet kan finne ut hvem som står bak en Snapchat konto.

Jeg vil anbefale dere å forsøke å snakke med denne gutten. Si unnskyld, at dere angrer og forsøk å forklare han hvorfor dere gjorde som dere gjorde.  Det kan bli flaut og ubehagelig, men kanskje dere da kan bli ferdig med det og slipper at han rapporterer dere.

Snakk gjerne om dette med en voksen dere stoler på først (f.eks. en helsesøster eller utekontakt) så kanskje han/hun kan hjelpe dere med å snakke med gutten.

Det kan også være lurt å slette den falske kontoen, dersom dere ikke allerede har gjort det. Da sikrer dere i hvert fall at dere ikke havner i en lignende situasjon igjen.

Lykke til!

Vennlig hilsen forebyggende politi/Kripos i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik er du trygg og smart på nett

Trygg på nett (colourbox.com)

Internett er åpent for alle, og det er fort gjort å støte på ubehagelige personer eller innhold. Følg denne huskelista for å beskytte både deg og dine venner på nett!

Les mer

Hva sier loven om nettmobbing? Er det straffbart?

Jente blir mobba (colourbbox.com)

En venninne og jeg laget på gøy en nettside. Her skrev vi en del om andre på skolen, hvem som hadde ligget med hvem, hvem som hadde gjort forskjellige ting på fest, la ut bilder og sånt. Det meste av det vi la ut var helt sant. Nettsiden ble veldig populær og alle snakket om den. Nå har noen av de vi skrev om funnet ut at det var vi som laget siden. Kan de anmelde oss for mobbing eller noe sånt? Har vi gjort noe ulovlig?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lovbrudd
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lovbrudd