Hopp til hovedinnholdet

Kan politiet beslaglegge førerkortet om man bruker cannabis?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, et retorisk spørsmål; Har Politiet hjemmel til å beslaglegge førerkort dersom man anvender cannabis regelmessig eller har blitt tatt for det gjentatte ganger som følge av urin/blodprøver, men at man ikke har kjørt i ruspåvirket tilstand i noen av tilfellene? Og kan jeg som har ADHD få cannabis på resept? Jeg leste at HELFO kan dekke dette for meg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Ved alvorlige brudd på veitrafikkloven kan man miste førerkortet. Du kan særlig se disse bestemmelsene i veitrafikkloven og forskrift til veitrafikkloven. I utgangspunktet mister man ikke førerretten av å anvende ulovlige narkotiske midler i Norge, så lenge man ikke er påvirket når man kjører. Det kan likevel tenkes unntak fra dette dersom man på grunn av rusmisbruk ikke lenger anses skikket til å kjøre bil.

Det er mulig å kunne bruke cannabis lovlig i Norge ved å få resept fra en lege og kjøpe det i Nederland. Dette følger av Schengen avtalen. Etter det jeg har lest er det noen som får en slik resept på grunn av at de har diagnosen Posttraumatisk stressyndrom. Jeg er ikke kjent med at man kan få slik resept eller økonomisk støtte fra HELFO dersom diagnosen er ADHD.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett