Hopp til hovedinnholdet

Får en mistenkt status som siktet når polititjenesteperson ransaker eller pågriper på fersk gjerning?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei Får en mistenkt status som siktet når polititjenesteperson ransaker og/eller pågriper på fersk gjerning/friske spor - eller blir man kun siktet når en pågripelse/ransaking skjer etter beslutning fra retten/påtalemyndigheten? (Dersom en privatperson pågriper/ransaker en person på friske spor/fersk gjerning - hva da?) Dersom en polititjenesteperson overværer det han er overbevist om (skjellig grunn til mistanke) er en salg/kjøp situasjon av narkotika, og ransaker personen som han mener har tatt i mot narkotika, uten å finne dette (det viste seg å ikke være en slik situasjon). Skal vedkommende da anmeldeles og få status som siktet i den fysiske saken, før saken henlegges som intet straffbart forhold?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvem som får stilling som siktet er regulert av straffeprosessloven § 82. Det fremgår av denne bestemmelsen at hvis det er besluttet eller foretatt pågripelse, ransaking, beslag eller lignende forholdsregler mot den mistenkte, vil han få status som siktet. Det er ikke et krav om at dette må være besluttet av retten. Hvis politimann foretar pågripelse eller ransaking, vil altså den mistenkte få status som siktet.

Innbrigelse etter politiloven § 8 medfører imidlertid ikke siktelse. 

Pågripelse foretatt av andre enn polititet, jf. straffeprosessloven § 176, vil heller ikke medføre at den mistenkte får stilling som siktet.


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett