Hopp til hovedinnholdet

Har foreldre lov til å blande seg inn i skolegangen min nå som jeg er 18?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Har foreldre lov til å blande seg inn i skolegangen min nå som jeg er 18? De sier at jeg ikke får låne bil osv hvis jeg ikke skaffer meg utplasseringsplass (frivillig). Skolen har et annet opplegg dersom man ikke ønsker å utplasseringsplass. Jeg føler de setter absurde regler. Som om de vil irritere meg eller slite meg ut. Håper på raskt svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det følger av barnelova § 32 at du selv avgjør spørsmål om valg av utdanning etter at du har fylt 15 år. Foreldrene dine har dermed ikke lov til å bestemme hvilken utdanning du skal ta.

På den annen side har de rett til å bestemme over bilen sin, så de har i praksis mulighet til å forsøke å påvirke valgene dine ved å ta bort "goder" (du ikke har krav på) eller å gi "belønninger".

Jeg forstår godt at du ikke liker at de blander seg i valgene dine på denne måten, når du ikke forstår hvorfor de gjør det. Ingen har lyst til rette seg etter det de anser som "absurde regler". Foreldrene dine bør absolutt kunne gi deg en begrunnelse på hvorfor de ønsker å påvirke deg. Jeg foreslår at du setter deg ned og snakker med foreldrene dine, og ber dem forklare dette. Du kan jo også forklare hvorfor du ikke ønsker å ha utplasseringsplass. Kanskje foreldrene dine vil forstå valget ditt, og unngå å presse deg.

Lykke til!

Med vennlig hilsen

Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett