Hopp til hovedinnholdet

Er moviebox lovlig?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Er Moviebox lovligt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er oppfatningen blant mange jurister i Norge, som og deles av Kulturdepartementet, at streaming av filmer, sport og serier ikke er ulovlig. Det vil derimot være ulovlig å gjøre det tilgjengelig, åpne for streaming, og det vil og være ulovelig å laste ned slikt materiale.

Som bruker kommer du likevel ikke i konflikt med loven om du benytter slike tjenester.

Det lastes ikke ned en kopi av noe, og mens åndsverkloven beskytter opphavsmannens enerett til eksemplarframstilling, forbyr den ikke såkalt «privat framføring» av et åndsverk.

Kulturdepartementet har uttalt at den enkelte internettbruker som strømmer innhold til sin datamaskin, ikke vil begå opphavsrettsbrudd selv om innholdet er gjort tilgjengelig for slik bruk uten opphavsmannens samtykke.

Dette gjelder også etter endringene i åndsverksloven som trådte i kraft 1. juli i 2013, slik det er formulert på proposisjonens side 8.

Den enkelte internettbruker som strømmer et verk til sin datamaskin, vil altså ikke begå et opphavsrettsbrudd selv om verket er gjort tilgjengelig for slik bruk uten opphavsmannens samtykke. (...) Like fullt vil den som har gjort verket tilgjengelig på Internett ha overtrådt åndsverkloven.

Les mer her - www.dagbladet.no/2013/10/22/kultur/analog_digital/tv_og_medier/strommetjenester/betal-tv/29849965/

Med vennlig hilsen

Juristen (www.ung.no)

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett