Hopp til hovedinnholdet

Har rektor lov til og nappe telefonen min ut av handa min, og trykke på hjem knappen og prøve og komme seg inn i den for og se på innholdet mitt?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Har rektor lov til og nappe telefonen min ut av handa min, og trykke på hjem knappen og prøve og komme seg inn i den for og se på innholdet mitt? Jeg skulle ha et møte, og villa ta opp lyden fra møte på min mobil, jeg har vert inne på datatilsynet.no og har funnet ut jeg har lov til og gjøre dette Rektor krevde og få se mobiltelefonen min, og nappet den ut av hånden min, han trykket på hjemknappen og så jeg hadde på lydopptaker, han og en lærar opplyste meg høylydt om att dette var strengt ulovleg og beslagla telefonen min, dette kan da umuleg vere lov ifølge norsk lov? Jeg har søkt og funnet straffelovens §145a som omhandler opptak som man selv ikke er en del av og har funnet ut at det er straffbart, har og vert inne på juridiskabc.no og datatilsynet og funnet ut at man har lov og ta opp et lydopptak av en samtale når man er selv en del av den.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Rektor har ikke lov til å ta fra deg mobilen på denne måten og prøve å sjekke innholdet på mobilen din. Men når det er sagt så skjønner jeg at rektor ble sint da han fant ut at du tok opp samtalen dere hadde uten å først informere han om det.

Jeg har sett over det som står på Datatilsynets nettsider, og det som står der er at personopplysningsloven ikke gjelder for rent personlige eller private formål. Det betyr at du ikke brøt personopplysningsloven da du tok opp samtalen. Men som Datatilsynet også påpeker på sin nettside er det ikke dermed sagt at det er fornuftig eller høflig å gjøre et skjult opptak. Du kan jo selv tenke deg hvordan du hadde reagert hvis noen hadde gjort et opptak av en samtale uten å informere deg eller be om ditt samtykke på forhånd.

Så du har rett i at det rektor gjorde ikke var greit. Du brøt ikke loven, men mange vil nok føle seg tråkket på når de finner ut at en samtale de har hatt har blitt tatt opp, og det bør du tenke på i fremtiden. Hvis du har lyst til å ta opp en samtale så bør du gi beskjed om dette, og spørre den andre personen om det er greit. Hvis du anser at skjult opptak er eneste måte å få avdekket kritikkverdige forhold hos rektor kan det kanskje likevel forsvares.

Du kan lese mer om privatpersoners lydopptak på Datatilsynets nettsider. Men vær obs på at personopplysningsloven, og det som står under de andre fanene på temaet lydopptak kun gjelder når det er en bedrift eller for eksempel nødetaten som står for lydopptaket.

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett