Hopp til hovedinnholdet

kan foreldrene mine nekte meg å kjøpe pc til 40.000 kr

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, eg fikk 15,000kr av mine foreldre for å ikkje reise på russetur til magaluf. Så eg valgte å bruke pengene på spill og utstyr til den nye pcen som eg skal bygge senere. Eg har no brukt opp pengene på pc spill, tastatur, headset, mikrofon, mus og add-ons til ett musikkprogram. Men det viste seg at pengene eg fikk var mine penger. Dei sa aldri at det var mine penger. Eg ville ikkje bruke så masse peng på spill og utstyr om eg viste det var mine penger. Det ville eg heller bruke på pc-deler for å så kjøpe utstyret og spill senere. Pcen som eg skal bygge koster 40k. Pcen min er 4år gammel og har begynt å dø. Eg tidligere fått 60k i forsikring for en knekt finger og 40k i konfirmasjonen min. Eg har no ventet lenge og snakket om å kjøpe ny pc. Men no nekter dei meg og sier at eg har brukt 15,000 av mine penger som eit argument mot å kjøpe ny pc. Fikk jo 40k i konf og da var eg 15år. Har dei rett til å nekte meg å bruke pengene på ny pc? Føler at dette er litt urettferdig.

Besvart 31.08.2019 20:56
 

Svar
Hei

Etter fylte 15 år kan du som hovedregel bestemme selv over egne penger som du har fått eller tjent selv. Foreldrene dine kan imidlertid ta fra deg denne råderetten dersom du foretar kjøp som er til skade for deg og ikke ivaretar deg, også etter at du har fylt 15 år.

Når det gjelder kjøp av en slik pc du nevner, til 40.000 kroner, kan nok et slikt kjøp være slik at foreldrene dine kan sette en stopper for deg, også etter at du er fylt 15 år. Det dreier seg om relativt mye penger, og jeg tenker også på de skader som kan oppstå av å sitte for mye foran pc og drive med pc spill, f.eks spilleavhengighet og alt det medfører. Foreldrene dine som kjenner deg best vet forhåpentligvis hva som vil være best for deg.

Bestemmelsen som regulerer dette er vergemålsloven § 33.

I tillegg er det slik at flere foreldre gir større pengebeløp til sine barn i konfirmasjonsgave, men under forutsetning at barnet ikke får bruke pengene før fylte 18 år. 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvem bestemmer over pengene dine?

Penger til konfirmasjonen (ung.no)

Krangler du med foreldrene dine om hva du kan bruke egne penger på? Det finnes ikke noe klart svar, men det er vanlig å skille mellom penger du har tjent selv og penger du har fått.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett