Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk et forelegg - hva burde jeg gjøre?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg var ute på byen en dag, når en kompis hadde havnet i bråk. etter en stund når at alt var brutt opp kom politiet og begynte med å dytte kompisen min som hadde hendene i været for å vise at han ikke hadde gjort noe. De dytter han flere ganger. Da tar jeg opp kameraet mitt og ber om politi nr deres. Han gir meg et pålegg om å holde meg unna men dette fulgte jeg ikke/hørte jeg ikke. Tok det ikke mer enn 3 sekunder før jeg ble satt i hjern og kjørt hjem. (Jeg ble dyttet og tlf min ble dyttet.) har alt på video, fikk et forelegg på 13 tusen som er svinedyrt for å snakke til politet. Hva burde jeg gjøre? Og kan jeg fortsette å jobbe på barneskole?

Besvart 02.09.2019 13:45
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. 

Hvis man mener politiet har gjort noe kritikkverdig, kan man klage på politiet. Dersom man mener politiet har begått straffbare forhold, kan man melde dette inn for spesialenheten. Du kan lese mer om dette på følgende nettside:

www.politi.no/tjenester/klage_pa_politiet/

Det er litt uklart for oss om du fikk forelegg for ikke å følge politiets pålegg eller om det var fordi du "snakket" til politiet. 

Ifølge straffeloven § 156 annet ledd straffes man med bot dersom man ved skjellsord eller annen utilbørlig atferd forulemper en offentlig tjenestemann under eller på grunn av utføringen av tjenesten. 

Ifølge politiloven § 30 straffes man med bøter eller fengsel inntil tre måneder dersom man unnlater å etterkomme politiets pålegg. 

Det er mulig å klage på et forelegg, men klageadgangen er begrenset. Du kan lese mer om dette i straffeprosessloven § 259. Dersom du ønsker å klage kan du evt. kontakte politiet for å få veiledning. 

Et forelegg etter noen av disse bestemmelsene er ikke til hinder for å (fortsette å) jobbe på barneskole. Du kan lese mer om den politiattesten som kreves for å jobbe med barn her

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Nekter å gjøre som politiet ber meg om

Politibil (foto: ung.no)

Forrige helg var jeg på byen med noen kamerater. Vi skulle inn på på et utested, men jeg ble nektet av vakta. Både kameratene mine og jeg ble veldig irritert og så hentet vakta politiet. De sa jeg skulle forlate stedet. Vi ble stående å diskutere en stund og alle var ganske sure. Politiet sa jeg ikke fikk slippe inn, men jeg ble med de andre likevel. Så skrev politiet ned navnet mitt og sånt. Får jeg noen straff?

Les mer

Jeg har gjort noe ulovlig – kan jeg jobbe med barn og unge?

Jente med hodetelefoner (colourbox.com)

Drømmer du om å jobbe med barn og unge - men er redd du har ødelagt mulighetene dine fordi du har begått et lovbrudd? Heldigvis er det bare enkelte lovbrudd som kan ødelegge for drømmejobben din. Les hvilke lovbrudd i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett