Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg miste rettighetene til det jeg har skrevet om jeg sender det til et forlag?

Jente 14 år
 

Spørsmål
Hei, jeg elsker å skrive!! Jeg har til og med en blogg, der jeg begynte å skrve en historie! Alice0eventyr.blogg.no Den er jeg faktisk ganske fornøyd med:D Mene problemet er at den "boken" jeg skriver har jeg holdt på med i to måneder nå og kommet på 60 sider. Men jeg lurer på om handlingen er litt for voldelig for en 14 åring til å skrive:s Hun blir kiddnappet, og kiddnapperen sender videoer av at han slår henne med en hammer, kutter henne med kniver, og får henne til å drikke sitt eget blodd. Det føler jeg er litt drøyt! Mene vennene mine sier det er drøyt, mene at jeg er utrolig flink til å skrive. Og hun ene venninnen min er helt hekta på deet jeg skriver. Mene er det litt for voldelig? og kan jeg sende boken til et forlag når jeg er ferdig?? Vil rettighetene mine til den "boken" bli tatt fra meg da? kan de koiere "boken" uten at jeg kan gjøre noe??? Plis svar. Skriving er min store lidenskap, og jeg vil vise det til folk:3
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Det høres ut som en blodig, men spennende historie du har gående. Det er ingenting i veien for å krydre med litt blod og vold, men det er viktig å ikke overdrive og samtidig ikke glemme hvem du vil skal lese dette. Er det yngre folk kan det være lurt å begrense dette litt. Vold i litteraturen er også ofte et  litt for enkelt grep for å gjøre ting spennende. Klarer du å beskrive hvor fælt det er å bli kidnappet gjennom jentas følelser og tanker, er det mye bedre enn å bøtte på med blod og gørr. Jeg tror også forlagene er mer interessert en en slik "psykologisk thriller" enn en ren splatterroman.

Du mister ikke noen rettigheter til det du har skrevet bare ved å sende det til et forlag. Utgangspunktet i åndsverkloven er at det er den som har skrevet "verket" som har "opphavsretten" til det. Opphavsrett er en enerett til å fremstille eller gjøre det du har skrevet tilgjengelig for allmenheten. Det er bare i de tilfeller hvor forlaget ønsker å gi ut boka at det kan bli snakk om å inngå en "forlagsavtale". Ved en slik avtale kan du selge din rett til å utgi boka.

Vennlig hilsen
Juristen og redaksjonen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Send oss novella di!

Kontakt redaksjonen ung.no

Liker du å skrive? Lyst til å dele en novelle og få respons fra Ung sine lesere? Vi tar gjerne imot novellene dine, og publiserer flere nye hver måned. Les et utvalg av de mange gode novellene vi mottar her på ung.no/noveller.

Les mer


Kommentarer fra brukere Kommentarer


Du må fylle inn både navn og tekst for å sende inn skjemaet.

Legg inn en melding!

Obs! Ung.no svarer IKKE på spørsmål i kommentarfeltet. Send inn spørsmål på ung.no/oss

(Kommentaren blir synlig ved redaksjonens godkjenning. HTML-tagger fjernes)

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Hva vet du om sunt og usunt?

Er soling sunt?