Hopp til hovedinnholdet

Læreren til kjæresten min  gir opplysninger til hennes far mot hennes vilje, er det noen måtre dette kan stoppes?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Heisann.. Jeg er en gutt på 18 år som sender en mail på vegne av kjæresten min på 16, og håper på å få svar. Kjæresten min bor hos moren sin, og KUN moren har foreldre rett over henne. Men selv etter gjentatte beskjeder fra både mor og henne, til læreren hennes, så fortsetter læreren å gi sensitiv informasjon til faren, om fravær, hva slags dager, hvorfor, hva ho gjør på skolen og hva ho ikke gjør, til og med hva slags timer ho har, og når ho har dem. Er ikke dette ett brudd på personverns loven ? Selv går jeg 1året rettslære, og har ikke lært så mye om dette, men det virker for meg som dette er en ganske alvorlig sak ? Det jeg reagerer sterkt på er at læreren bruker "trusler" mot (siden kjæresten min vil være annonym kaller jeg henne bare for Mari) Mari, og det går utover mari sin psykiske helse. Mari var på besøk hos sin far i 2måneder mens de hold på å flytte fra en by til en annen, mari og moren hennes altså. Og siden faren er fast bestemt på å få foreldrerett over Mari, som nå snart fyller 17, så bruker han alle middler for å få barneværnet med på kjøre og tvinge mari til å flytte fra moren og over til han, selv om han når mari var 6 år ble fratatt foreldreretten med dommer, advokat og vitner tilstede. Saken vil jo aldri gå videre siden mari er såppas gammel, men læreren bruker det i mot mari for å "psyke" henne ned på en måte, fordi stadigvekk så får Mari høre fra læreren ;Ja, jeg er vitne om at du har bodd hos faren din; noe som er så langt fra sanheten som det går ann å komme. Mari har generelt problemer med seg selv etter gjentatte handlinger fra mobbere gjennom barne og ungdomskole, og når læreren da truer og bryter taushetsplikten sin så går jo det ytterligere utover Mari sin psykiske helse. Er det noen måte å få straffet denne læreren RETTSLIG på ? Siden etter gjentatte forsøk på å gå til rektor med saken har misslykkes, vil vi gjerne ta saken videre for å gi denne læreren det hun fortjener. Er det noe jeg har fått med meg på rættslære så er det at personverns loven er en av de viktigste lovene i skole og helse systemet, og at inndirekte trusler heller ikke anses som særlig populært.. Jeg setter pris på svar som kan hjelpe oss med denne læreren, og kansje gi Mari lysten til å reise på skolen tilbake, uten å sitte å gråte forran læreren, og så vi kan få tatt læreren for personverns svikt. Bare sånn at det er sagt så har vi prøvd alt for å få læreren til å slutte å gi sensitiv information til faren, men siden det ikke fungerer så kommer vi til å ty til rettslige middler hvis ikke situasjonen bedrer seg, så det jeg da egentlig lurer på er: Har vi noe å gå på ? Eller kommer vi bare til å kjøre et dødt rettsløp med mer utgifter en gevinst ? Mari går 1året videregående, og fyller 17 i år. Mvh Gutt 18.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Beklager at du har ventet så lenge på svar!

Jeg forstår godt at dere er opprørt over dette.

Du skriver at det har vært kontakt med rektor. jeg lurer på om Mari og moren har sendt skriftlig klare til rektor? Er dette gjort er det skolesjefen som er neste klageinstans.

 

Når det gjelder rett til informasjon om eget barn er dette hjemlet i barneloven. Den sier ikke noe om forbud om deling av informasjon men at den som ikke har del i foreldreansvaret ikke har krav på informasjon fra feks. skole.

 

Da dette er så destruktivt for venninnen din er jeg enig i at saken burde taes videre. jeg tror imidlertid det er viktig at Maris mor klager sammen med henne. Det kan også være et poeng dersom det å klage til skolesjefen ikke fører frem å ta kontakt med en advokat for undersøke mulighetene for en rettslig kjennelse mot skole eller lærer.

 

Du har helt rett i at farens forsøk på å få Mari til å flytte til seg ikke vil føre fram.

 

Håper dette svaret var nyttig for dere!

 

 

Vennlig hilsen

Familiepsykologen,ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett


Quiz: Hva vet du om graviditet?

Hvor kan du få tatt gratis graviditetstest?