Hopp til hovedinnholdet
Ung.no på Snapchat
Nervøs jente (colourbox.com)
Nervøs jente (colourbox.com)

Vedtatt forelegg for noe jeg ikke har gjort - hva kan jeg gjøre nå?

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg er idømt et forelegg på 12000,- for ordensforstyrrelse og legemsfornærmelse. 22. desember var jeg innblandet i gemytter på et utested. Ingen ble slått, eller hadde skader, men det foregikk bryting inne på lokalet. Av en grunn jeg ikke kan skjønne, ble jeg anmeldt av en av dørvaktene, for å ha slått henne i ansiktet. Alle som kjenner meg vet at jeg aldri ville slått en dørvakt, spesielt ikke en kvinne, og jeg husker alt som skjedde denne kvelden. Jeg snakket med henne dagen etterpå. Hun hadde INGEN skader, og hun sa jeg hadde slått henne direkte i nesen, og hevdet at hun var hoven på kinnet.(?) Forklaringen hennes hang absolutt ikke sammen. Uansett så endte jeg på glattcella. Kl 10 dagen derpå ble jeg avhørt av en politimann. Jeg forklarte at jeg hadde vært involvert i bråket, men at jeg ikke hadde slått dørvakten. Etter ca en times diskusjon, om hvorvidt jeg hadde slått henne eller ikke, går jeg motvillig med på at jeg uten vilje kan ha veivet borti henne under gemyttene som jeg var innblandet i. Jeg gikk med på det kun fordi det var bittelille julaften og jeg vil komme meg hjem pluss at politimannen forklarte til meg at slaget bare var en «sidesak» til ordensforstyrrelsen, og at den ikke hadde mye å si. Da jeg skal skrive under forelegget, står det allikevel at jeg har slått dørvakten i ansiktet. Jeg må stå og diskutere i en time til. Inntrykket politimannen ga meg var et hvis jeg skulle hjem til jul, måtte jeg skrive under. De ga meg null informasjon om at jeg kunne vente med å skrive under forelegget. Jeg har aldri vært innblandet i en politi sak før, og det var ekstremt ubehagelig. Jeg visste ikke hva jeg skal gjøre. Politimann fortsetter å presse på at jeg bare må skrive under. Til slutt gir jeg motvillig etter, fordi politimannen sier at jeg når som helst kan komme tilbake og trekke forklaringen. Det eneste fornuftige jeg klarte å tenke var at jeg kunne stole på politimannen. Et kvarter senere snakker jeg med broren min som sier at jeg selvfølgelig ikke må skrive under på noe jeg ikke har gjort. Jeg går tilbake til politistasjonen, men får beskjed om at den er stengt. En uke etter trekker jeg forelegget. 3 måneder senere for jeg forelegget i posten, og politiet sier at saken er lukket, og jeg er dømt for en forbrytelse jeg ikke har begått. Jeg vet at jeg ikke burde skrevet under forelegget, men etter å ha nekta i to timer skrev jeg under, fordi jeg valgte å stole på politimannen. Jeg sa til han hele tiden at jeg ikke hadde gjort det, og han sa «greit» men alt blir mye enklere for deg hvis du skriver under. Denne saken har ødelagt min karriere i forsvaret, og gjør det enda vanskeligere for meg å få råd til studieleilighet. I og med at jeg ikke har begått forbrytelsen, er jeg ganske bitter, og føler meg lurt. Jeg er i forsvaret og har ikke råd til advokat. Er det noe jeg kan gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Først vil jeg bare si at det kan være snakk om legemsfornærmelse selv om fornærmede ikke har synlige eller varige skader. At dørvakten ble hoven i kinnet kan karakteriseres som en legemsfornærmelse, det er ikke avgjørende at du ikke kunne se noen skader på henne. 

I og med at du vedtok forelegget tror jeg det blir veldig vanskelig for deg å gjøre noe mer med denne saken. På forelegget du skrev under på antar jeg at det sto en vedtaksfrist. Det vanlige er at denne er på noen dager, slik at man har mulighet til å tenke seg om. 

Et forelegg er et tilbud fra påtalemyndighetene (politiet) om å gjøre opp for seg. Hvis man vedtar forelegget slipper man rettssak. Hvis du ikke hadde signert på forelegget og vedtatt det hadde det nok blitt rettssak, og du hadde også da risikert å bli dømt for legemsfornærmelse mot dørvakten. Det kan tenkes at det var dette politimannen mente da han sa at det ville bli lettere for deg om du signerte. 

Hvis du skal prøve å gjøre noe med denne saken må du nok kontakte en advokat for å få vurdert mulighetene for å vinne frem overfor politiet. Jeg ser at du skriver at du ikke har penger til advokat, men jeg ser ingen annen løsning hvis du er fast bestemt på å gå videre med saken overfor politiet. Jeg nevner også at det kan tenkes at advokaten anbefaler deg å betale boten fordi det er små sjanser for å vinne frem. Hvis det skulle skje er nok det i så fall et råd du bør vurdere å følge. 

Til slutt nevner jeg at bøter som ikke blir betalt blir sendt til Statens innkrevingssentral. Dersom man ikke betaler påløper det ytterligere kostnader, akkurat som ved inkasso, men man kan kontakte Statens innkrevingssentral og få delt opp beløpet eller be om betalingsutsettelse. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Lov og rett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om lov og rett