Hopp til hovedinnholdet

Jeg er stresset og er litt syk. Hvordan kan jeg bli frisk og rask på kort tid?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg går på universitet og har eksamen om 1 uke. Har eksamensperiode å er stressa med med både skolearbeid og ekstrajobb jeg har ved siden av utdanningen Når har jeg blitt syk, uro i kroppen, vondt i hodet og feber Dette går utover lesinga, noe som stresser meg enda mer. Hva skal jeg gjøre? Og er det noe jeg kan gjøre for å bli frisk og rask på kort tid?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke greit å bli syk og samtidig være inne i en eksamensperiode. Forstår at dette er slitsomt og frustrerende for deg. Jeg vil gi deg noen tips for å bli raskere frisk eller ikke bli "verre". Her er det ulike tiltak du kan gjøre.

1. Det er viktig å få nok søvn og hvile for å bli frisk og unngå å bli sykere. Når du sover bygger kroppen seg opp. Så når du opplever at du har en stressende periode og samtidig er syk så pass på at du får nok nattesøvn. Det lurt å stå opp tidlig om morgenen og legge seg tidlig om kvelden. Ta korte pauser når du kjenner at du begynner å bli sliten.

2. Spis mat som er sund. Ikke hopp over måltider. Kos deg med maten. Er du influensasyk og har feber er det viktig med nok væske. Du trenger to liter vann pr. døgn til vanlig. Svetter du mye så kan det hende at du trenger mer. Ta vitaminer

3. Du kan bruke avslappings teknikker for å slappe av. Det å stresse gjør at en ofte blir dårlig og også ser for seg at alt kommer til å gå galt. Prøv å se for deg at du har eksamen og at det går bra. Øv på dette. Si til deg selv at dette greier du! Det er også viktig og pleie seg selv og være snill mot seg selv.

Noen ganger er det slik at man blir syk og ikke får påvirket hvor lenge det tar å bli frisk. Du forteller at du har en ekstrajobb. Kanskje kan du snakke med sjefen din om du kan ta noen fridager før eksamen. Er det slik at du opplever at du ikke kan gå på jobb på grunn av sykdom kan du eventuelt bruke sykedager.

Håper du kan bruke noen av tipsene. Ønsker deg lykke til med eksamen og god bedring.

Legger artikler under svaret som du kan lese.

 

Hilsen Helsesøster.

I samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når har jeg krav på sykepenger?

Syk og ligger i senga (colourbox.com)

Blir du syk mens du er i arbeid har du rett til sykepenger. Sykepengene skal kompensere for tapt arbeidsinntekt.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Dette skjer hvis du hopper over frokosten

Jente sover ved bordet (colourbox.com)

Kroppen din trenger frokost! Les hvorfor her.

Les mer

Råd til deg som sliter med eksamensangst

Mange blir stressa av eksamen

For mange elever og studenter oppleves eksamensresultatet som svært avgjørende, og mange reagerer med stress- og angstsymptomer. Hvis du er en av dem, er du ikke alene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skolehverdag
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skolehverdag