Hopp til hovedinnholdet
Gutt spiller på PC (colourbox.com)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)
No nudes for ypou - #ikkegreit (ung.no)

Jeg prøver å få motivasjon til å trene og slutte å spise godteri og "junkfood", men klarer det ikke.  

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 13 år. Jeg trener ikke, er 169 og veier 53kg. Jeg spiser mye «junkfood» og godteri i hverdagen, prøver å slutte og jeg prøver å få motivasjon til trene men jeg klarer ikke. Alle vennene mine er veldig muskuløse og trener OFTE. Jeg vil bli som dem men klarer ikke. Alt fettet mitt er på magen, lårene og armene, lite muskler (ikke så rart). Har ikke så mye pupper eller rumpe som ofte er grunnen til at jenter veier mer enn gutter. Hva burde jeg spise til hverdagen for å gå litt nedover i vekt, er jeg overvektig, hva er normalvekt og hvordan få motivasjon? Hjelp!

Besvart 02.12.2017 07:27
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det er fint at du ønsker å gjøre noen endringer med kostholdet ditt og samtidig trene litt. For de fleste er det slik at desto mer søtsaker man spiser, desto mer søtt får man lyst på. Hvis man spiser for lite mat iløpet av en dag blir søtsuget større. Det anbefales at man spiser fire hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kveldsmat) og i tillegg to mellommåltider. Ved å spise nok kan du oppleve at du ikke har så lyst på godteri og andre søtsaker.

Motivasjon er viktig for å lykkes og du må ha lyst til å være i aktivitet. Finn en eller flere aktiviteter som kan tenkes å være lystbetont å holde på med, og som du tror du kan trives med. Kanskje kan du få motivasjon av å trene med vennene dine? Å ha et realistisk mål er en viktig del av motivasjonen. Skriv ned hvorfor du vil begynne å trene og hva du vil oppnå med det. Jeg anbefaler deg å snakke med helsesøster på skolen om hvordan du kan få motivasjon til å trene, men også endre spisevanene dine. Når det gjelder din vekt er du normalvektig ut ifra din høyde og alder. 

Lykke til!
Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Løper i sand (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesøster eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer

Slik blir du kvitt søtsuget

Jente holder en finger foran munnen og hysjer, mens hun holder godteriskum i den andre hånden. Det står en skål med mer godteri foran henne.

Har du ofte lyst på noe søtt? Får du mer lyst på noe søtt utover dagen? Vi gir deg tips til hvordan du kan kvitte deg med søtsuget.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse