Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor blir magen min større etter utskeielser på lørdager?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Er en jente på 13 år som har ett lite problem... Jeg er en slank jente som er veldig glad i mat. I ukedagene spiser jeg så sint som mulig, og unngår å spise sukker og lignende. Den eneste dagen i uka hvor jeg kan spise hva jeg vil er på lørdager. Det er «fridagen» min. Problemet er at hvis jeg spiser mye på lørdag (kaker, pizza o.l.), merker jeg at jeg går veldig opp i vekt dagene etterpå og at magen er mye større enn vanlig. Det er veldig demotiverende, og jeg får bare lyst til å slutte å spise og ikke spise noe som helst i dagene etterpå! Er det veldig farlig å ha en dag i uka hvor keg spiser mer enn vanlig? Hvorfor blir jeg så mye større av det? Takk for svar på forhånd!

Besvart 16.05.2018 17:13
 

Svar
Hei

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Det høres ut som du har en veldig fin balanse mellom sunt og usunt i kostholdet ditt, egentlig akkruat hva vi anbefaler. Det er veldig fint at du spiser sunt og begrenser sukkerinntaket på hverdager, og det er helt greit og ofte lurt å ha en dag i uka der man skeier ut med det man har lyst på. God mat er viktig for god livskvalitet, og hvis man ikke unner seg noe godt av og til får man et anstrengt forhold til mat, og det kan påvirke livskvaliteten.

For å legge på seg fett så krever det at man spiser mange kalorier mer enn det man trenger. Utskeielser én dag i uka vil ikke føre til at man legger på seg fett, da må man skeie ut mange dager etter hverandre. Det som ofte skjer når man spiser sukker, er et man lagrer ekstra vann i kroppen, og det kan gjøre at man ser litt større ut. I tillegg kan man bli litt oppblåst i magen av mye sukker og usunn mat, og da ser magen større ut.

Mest sannsynlig er det altså luft og vann som gjør at vekta di går opp på søndag/mandag. Dette stabiliserer seg ganske fort når du er tilbake til ditt sunne kosthold.

Du skal altså ikke være redd for å legge på deg av å skeie ut en dag i uka, og prøv å ikke tenkt så mye på at du 'eser litt ut' de påfølgende dagene etter helg. Det er helt normalt.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hva betyr all teksten på maten?

Å lese ingredienslista kan være lurt (www.colourbox.com)

I denne artikkelen finner du en oversikt over den viktigste informasjonen på matemballasje.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Hva er kalorier? (colourbox.com)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente viser tommel opp (colourbox.com)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år skal kroppen utvikles fra et barn til en voksen, og i denne perioden er det normalt å føle på usikkerhet og å sammenligne seg med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold