Hopp til hovedinnholdet

Hvordan påvirker Red Bull og Burn helsa og tennene mine?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har veldig lyst til å smake red Bull, burn o.s.v... Men mamma og pappa sier det ikke er bra for helsa og sånn. Pappa sier også at han drakk det masse energidrikk på min alder og derfor er han veldig plaget med tennene nå. De sier også om at når folk drikker det å havner på sykehuset... Men blir jeg plaget/ødelegger helsa mi og tennene min hvis jeg begynner å drikke det?? Har hørt at man ikke skal drikke det hvis du har noen sykdommer. Altså har migrene og litt Astma. Men det gjør vell ingen ting.. Hva er også aldersgrensa på energidrikk og kan jeg smake/begynne å drikke det eller går det veldig ut over helsa mi og tenne mine...

Besvart 13.09.2018 16:26
 

Svar
Hei

Når det gjelder tannhelse er energidrikker både svært søte og svært syrlige. Det gjør at de tærer raskt og effektivt på tannemaljen. Det vil si at du er utsatt både for hull i tennene, og syrekader på tannemaljen ved hyppig inntak av energidrikker som Red Bull, Burn og så videre. 

Energidrikke inneholder koffein. Ungdom er mer sensitive for koffein enn voksne. Og du kan oppleve ubehag som økt puls og søvnforstyrrelser av å drikke koffeindrikker. Ved å innta større mengder koffeinholdig energidrikke på en gang kan du periodevis oppleve å bli mer irritabel, urolig og nervøs.

Det er ingen aldersgrense på energidrikk, men ettersom koffein har en negativ effekt på kroppen, spesielt hos barn og unge, så frarådes ungdom å drikke energidrikker, i alle fall store mengder.

Energidrikk inneholder mye sukker, og hvis man ikke velger de variantene som er sukkerfrie, vil man få i seg mer sukker i løpet av en dag enn det som er anbefalt. Det kan i verste fall gå utover helsa både på kort og lang sikt.

Hva er årsaken til at du ønsker å drikke energidrikker? Det gir oss koffein som ikke er så bra, muligens mye sukker og det koster en del penger om man drikker mye av det. Det er ingen store fordeler med å drikke energidrikk, sunt er det i alle fall ikke. Vann er en mye bedre tørstedrikk, så jeg vil råde deg til å høre på foreldrene dine, og ikke tenke så mye på energidrikker fremover.

Vennlig hilsen tannlegen og klinisk ernæringsfysiolog, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Syreskader på tennene (erosjoner)

Tomflasker fra juice og brus (foto: ung.no)

Sure drikker som brus, energidrikk og juice etser på tannemaljen. Skadene er permanente og behandlingen er dyr. Med gode vaner kan du unngå at syre blir et helseproblem.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Aldersgrenser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om aldersgrenser