Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye koffein er det i Pepsi max? Er det usunt for kroppen?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg drikker mye Pepsi Max. Vil si at jeg er avhengig. Det jeg lurte på er; hvor mye koffein er det i 2,5 dl Pepsi Max, sammenlignet med 2,5 dl med energidrikke? Er det usunt for kroppen å drikke for mye Pepsi Max?

Besvart 12.11.2018 15:43
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Det som er "usunt"/ugunstig med Pepsi max, er følgende:

  • Det smaker veldig søtt, så man kan bli litt avhengig av å ha noe søtt å spise/drikke hele tiden. Det kan gjøre at man også tyr til søtsaker, og at man kan bli veldig søtsugen om man slutter å drikke Pepsi max (i en periode)
  • Det inneholder koffein, og barn og ungdom skal være forsiktige med koffeininntaket. Pepsi max inneholder mindre koffein enn energidrikke. 2,5 dL energidrikke inneholder 75 mg koffein, mens 2,5 dL Pepsi max inneholder 50 mg koffein. Ungdom skal ha i seg max 2,5 mg koffein pr. kg kroppsvekt per dag. Det betyr at en gutt på 18 år som veier 70 kg skal ha maks (2,5 mg x 70 kg) 175 mg koffein per dag. I Pepsi max blir det da under 1 liter Pepsi max om dagen (forutsatt at man ikke drikker kaffe, te, energidrikk eller annet med koffein i). Voksne kan ha maks 400 mg koffein totalt sett i løpet av en dag, og det er vel ikke lenge til du kan flytte deg over i kategorien voksen, det kommer også litt an på høyden og vekten din.
  • Det er kunstige søtstoffer i Pepsi max, men man kan drikke flere liter Pepsi max om dagen før man kommer opp i maks anbefalt inntak av disse. Det er bedre å drikke Pepsi Max enn vanlig sukkerbrus.
  • Syreinnholdet i brus (uansett om det er lett eller vanlig) er høyt, og det skader tennene å drikke mye av det. Det er en viktig grunn til å unngå mye brus. Hvis man skal drikke det, anbefales det at man drikker mest mulig på en gang, og ikke at man fordeler det utover en lang perioder (da utsetter man tennene for syreangrep søtt og stadig).

Jeg håper du har fått svar på spørsmålene dine her. Det går helt fint å venne seg av Pepsi max, men man må regne med å ha både søtsug og litt hodepine (på grunn av mangel på koffein) i den perioden. Det kan være en idé å drikke litt te eller kaffe for å få i seg noe koffein, slik at hodepinen ikke blir så sterk. Kaffe er også sunnere enn Pepsi max, da det inneholder antioksidanter, men må passe på mengdene av kaffe også, da det er mye koffein.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Er lettbrus helsefarlig?

Lokket på en brusboks (colourbox.com)

Det er mange som mener mye om lettbrus, og om det egentlig er trygt og drikke det. Mattilsynet slår fast at lettbrus i moderate mengder ikke er helseskadelig, så lenge man ikke overskrider anbefalt mengde.

Les mer

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Ti gode grunner til å drikke vann

Glass med vann i. (www.colourbox.dk)

Vann er den beste tørstedrikk for både voksne og barn. Vann anbefales som drikke til måltider og mellom måltider. Les mer om vårt vannbehov og fordelene med å drikke vann.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse