Hopp til hovedinnholdet

Jeg er avhengig av energidrikk, hvordan slutte?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en gutt på 16 år. Som er avhengig av energidrikk. Jeg drikker gjerne 1-2 0,5l flasker med battery til daglig, og lurer på om dette er farlig. Har lest en del, og flere nettsider sier det kan få hjertebank og mulig at hjerte kan stoppe. Jeg har veldig høy hvilepuls langt over det normale, og hjertet banker veldig fort hele tiden. Jeg har også prøvd å stoppe flere ganger, eller tenker på det. Men får veldig vondt i huet etter 12 timer, uten drikke. Jeg blir også veldig trøtt, når jeg ikke får energidrikk. Er dette farlig? Burde jeg stoppe med engang? Har dere noen råd for å slutte,

Besvart 25.11.2018 11:35
 

Svar
Hei!

Takk for at du kontakter oss i ung.no angående dette!

Å drikke flere bokser med energidrikk om dagen kan være farlig, det er veldig individuelt. Som du skriver, er det noen som opplever at koffeinet gir hjertebank, økt blodtrykk, puls og urolighet/søvnvansker. I hvor stor grad man opplever dette, er veldig individuelt. For noen kan det bli så alvorlig at man får helseproblemer. Dette gjelder de færreste, men det kommer også an på hvor mye man drikker.

Det at du opplever noen av disse symptomene, er et tegn at du bør slutte å drikke energidrikk. Det er også mye sukker i energidrikk (om man ikke velger sukkerfri type), og man får i seg alt for mye sukker per dag om man drikker 1 L energidrikk daglig.

Koffein er avhengighetsskapende. Når man har inntatt store mengder koffein over en lengre periode, så kjenner man ubehag om man ikke får det. Disse abstinensene er som du beskriver: hodepine og tretthet. Det er ikke farlig, og det går over. Man må rett og slett bare komme seg gjennom noen litt slitsomme dager, og så blir det bedre.

I én liter energidrikk, som du kan drikke i løpet av en dag, så er det 300 mg koffein, det er mye. Hvis du veier 70 kg, så skal du ha maks 175 mg koffein per dag (2,5 mg per kilo man veier).

For å slutte med energidrikk, så kan du velge ulike metoder, alt etter hva som fungerer best for deg:

  • Slutte helt med all energidrikk. Du vil merke hodepine og tretthet i en ukes tid før det blir bedre.
  • Trappe ned forbruket. Da kan du f.eks. gå over til 250 ml eller 330 ml bokser. Maks én om dagen, i en ukes tid, før du kutter det ut helt. Kanskje opplever du mindre abstinenser da.
  • En tredje mulighet er å bytte ut energidrikken med 1-2 kopper kaffe i løpet av dagen. Kaffe har et lavere koffeininnhold enn energidrikk, så det vil bli som en slags nedtrapping. Kaffe er uansett mye sunnere å drikke enn energidrikk.

Håper disse rådene vil hjelpe deg!
Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Energidrikker

Energidrikker

Det er ingen aldersgrense for når du kan drikke energidrikke, men unge rådes til å ikke drikke det ofte. Foreldre og butikken kan nekte deg det.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Hvordan få til smarte endringer i kostholdet?

Små endringer i kostholdet kan gi stor effekt (colourbox.com)

Hva og hvordan du spiser er et resultat av vaner du har opparbeidet deg gjennom hele livet. Det kan være vanskelig å endre en vane, men denne metoden kan gjøre det både moro og enkelt!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forbruker
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forbruker